Familie Bals vaart wel bij stadsvernieuwing

In de Riederbuurt, in Rotterdam-Zuid, doen zeer hardnekkige geruchten de ronde dat de supermarkt van de familie Bals wordt uitgebreid.

ADRI VERMAAT

Als het allemaal waar is, verdwijnt in de Riederlaan de kapperszaak van John Scheffers en zal Bals die ruimte gaan benutten. Geen mens die daarvan vreemd zal opkijken, want het is razenddruk in de supermarkt en elke dag lijken er meer nieuwe klanten te komen.

De familie Bals, vader, moeder en hun zonen Theo en Ruud, vaart als een van de weinigen wel bij de stadsvernieuwing in deze buurt. Eerst was het bakker Klootwijk die met de sloop in zicht z'n zaak in de Riederlaan sloot. Cor de Jong, de groenteboer die op de biddag voor het gewas z'n zaak altijd gesloten hield, was de volgende. Hij is een groentezaak in Zwijndrecht begonnen.

De viswinkel van Rog, waar Feyenoord-trainer Wim Jansen in z'n jonge voetbaljaren nieuwe haring achterover sloeg, is eveneens weg. Een strop voor de buurt, want Rog was niet alleen goed van de tongriem gesneden, hij had ook een schone zaak en verkocht prima kwaliteit. En nu ook slager Verrijp er zeer tegen zijn zin de brui aan heeft moeten geven, blijft er aan winkels niets meer over.

De familie Bals is de enige die profijt heeft van deze naargeestige ontwikkeling.

De gemeente staat weliswaar voor ogen dat winkeliers, die vanwege de renovatie hun zaken tijdelijk moeten sluiten, weer terugkeren, in de praktijk is dat een utopie.

Alleen de radio- en televisiezaak van Schuiling, schoenmaker Broeders en wellicht snackbar Bapi zijn, hoewel op een andere plek, nog niet verloren voor de Riederlaan.

Zodoende heeft Bals de schappen van zijn supermarkt met steeds meer artikelen uitgebreid. Eerst ging hij ook brood verkopen, later volgden vlees, groenten en fruit. Dat is slim van hem, want vooral de oudere bewoners van de Riederbuurt kopen die etenswaar gretig. Ze voelen, trager als zij zijn geworden, er niets voor een half uur naar een andere winkel op pakweg de Beijerlandselaan te lopen of kunnen dat niet meer.

Tot voor een jaar of vijf had de familie Bals een winkel niet ver van de huidige, op de hoek van de Zeeuwse- en Overijsselsestraat. Die winkel was een ramp. De waar stond tot aan het plafond opgestapeld en klanten konden zich er niet draaien of keren. De winkel was zo klein bemeten, dat lege flessen in een naastgelegen tuintje moesten worden gedeponeerd.

Maar de familie Bals vertrok naar een veel ruimere zaak in de Riederlaan. Moeder Bals en Theo bedienen afwisselend de kassa, Ruud draagt zorg voor het pakhuis en het vullen van de schappen en vader Bals staat bij de afdeling kaas- en fijne vleeswaren. Tijd voor een praatje hebben ze nauwelijks meer. Het toegenomen gedrang geeft aan dat de zaken prima gaan, zij het dat bij 'oude klanten' van de hoek Overijsselse- en Zeeuwsestraat langzamerhand de trauma's van weleer naar bovenkomen.

Toch is er met de familie Bals iets heel bijzonders aan de hand. Vakantie is er niet meer bij. Een heel enkele zomermiddag wil de deur nog wel eens op slot gaan, maar daar blijft het bij. Zo betaalt de familie Bals op geheel eigen wijze de tol van haar harde werken en die van de stadsnieuwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden