Fameus Love-jeans failliet door wanbeleid en mafia

OLDENZAAL - Love Jeans in Oldenzaal, een van Nederlands grootste producenten van spijkerbroeken en vrijetijdskleding, is failliet.

Het 61 jaar oude familiebedrijf is bezweken onder een schuldenlast van circa vijf miljoen gulden. Curator mr. R. Wilderink onderhandelt momenteel met overnamekandidaten.

De spijkerbroek van Twentse bodem was jarenlang een absolute bestseller. Tussen 1975 en 1985 slaagden de gebroeders Krakers er in de omzet van het bedrijf op te stuwen van vier naar 40 miljoen gulden. De Oldenzaalse Bedrijfskledingindustrie (OBI) draaide tussen 1935 en 1970 op de produktie van manchester broeken, stofjassen en overalls voor mijnwerkers en bouwvakkers. De broers Hans en Henk Krakers bouwden de in 1935 door hun vader opgerichte onderneming om tot een succesvolle producent van jeans en 'casual' kleding. In 1969 werd 'Love' als merk geregistreerd. De merknaam moest beginnen met de letter L vond Hans Krakers, net als Levi's en Lee.

De Love Fashion Group deed het jarenlang goed, omdat het er in slaagde trends te zetten. Zo was Love een van de eerste fabrikanten die de populaire indigo geverfde denim importeerde en begon Love als eerste jeansproducent met het wassen en bleken van denim. Love Jeans was drie jaar geleden ook de eerste Nederlandse kledingproducent, die het waagde om zijn produkten met een zinnenprikkelende reclamecampagne onder de aandacht te brengen.

Bijna drieduizend abri's in heel Nederland werden volgehangen met posters waarop reizigers op een prikkelende manier op Love werden geattendeerd. Zo was er de schaarsgeklede dame die wijdbeens voor een wasmachine stond, waaruit de pijp van een spijkerbroek stak. De bijbehorende tekst luidde simpelweg: Lovemachine. En zo was er de non in wit habijt met daaronder een spijkerbroek: 'Forbidden Love'. De posters werden 'roofgoed' voor jongeren. Om een Love-poster aan de muur van de tienerkamer te kunnen ophangen, werden een dikke duizend bushokjes deels gesloopt.

De groepering 'Christenen van de waarheid' sprak er schande van en vond de reclame “obsceen, seksistisch, schokkend, banaal en aanstootgevend.” De Reclamecode-commissie deelde deze visie in eerste instantie, maar het College van Beroep gaf de Love-directie in tweede instantie toch toestemming om de omstreden campagne voort te zetten. De gebroeders Krakers waren toen nog vol optimisme. De commotie rond de campagne had de naamsbekendheid van Love opgekrikt van 28 naar 52 procent, constateerde Henk Krakers meesmuilend, terwijl hij mede als gevolg daarvan in 1993 minimaal 60 000 jeans meer verwachtte te verkopen.

Het kwam er niet van. Sterker nog, eind 1993 zette de terugval in. In plaats van de verwachte overschrijding van de 50 miljoen gulden omzetgrens, kelderden de verkopen in 1994 van 43 naar 30 miljoen gulden. Vooral in Duitsland, een voor Love belangrijk exportland, zakten de verkopen in. Het aantal arbeidsplaatsen was toen al gedaald van 100 naar circa 75. Ook 1995 werd een verliesjaar.

Curator mr. Wilderink spreekt zonder omwegen van 'mismanagement'. Volgens hem heeft eigenaar Henk Krakers, die enkele jaren geleden zijn wegens gezondheidsredenen afgehaakte broer Hans uitkocht, te lang gewacht met ingrijpen. Krakers schrapte pas vorig najaar 31 van de circa 75 banen, maar toen was het al te laat.

Naast de tegenvallende export heeft ook de opening van een verkoopkantoor in Moskou Love volgens Wilderink weinig goeds gebracht. Het bedrijf maakte in Rusland kennis met de 'mafia', die het magazijn leegroofde. Bovendien bleek een aantal Russische klanten maar zeer moeizaam of helemaal niet tot betaling bereid te zijn. “Love had te weinig zekerheden in handen bij levering aan Russische klanten”, aldus Wilderink. “Dat was slecht georganiseerd.” Door het faillissement dreigt ook het produktiebedrijf in Tunesië met 125 werknemers, waarin Love een tweederde belang heeft, stil te vallen.

Love is dankzij een boedelkrediet van ABN Amro in staat de zomercollectie gewoon uit te leveren. “We hebben even wat lucht”, aldus Wilderink, die met een vijftal overnamekandidaten zegt te praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden