Falun Gong is helemaal geen sekte

Dr. Bart van Steenbergen, docent sociologie aan de universiteit te Utrecht, stelde in China vast dat 'iedereen de pest had' aan Falun Gong (Trouw, 29 september). Van Steenbergen sprak vast alleen woordvoerders van officiële organisaties, die de Chinese regering naar de mond spreken. De beweging Falun gong is juist enorm populair in China en maakt deel uit van een oude traditie.

In april van dit jaar kwam ik met de Falun Gong in aanraking, de Chinese geestelijke stroming die in de westerse media, in navolging van het Chinese bewind, meestal met 'sekte' wordt aangeduid.

Ik ben Falun Gong gaan beoefenen en deed niet alleen de oefeningen, maar bestudeerde ook de filosofie, die is gebaseerd op het boeddhisme en taoïsme. Falun Gong is een beweging, die de gezondheidsaspecten van onder anderen de gezondheidsmethode qi gong gebruikt. Dat is een methode die al wordt gebruikt zolang China bestaat. Qi gong (het oefenen in het laten doorstromen van de 'qi', de alles omvattende energie, omvattende energie) hoort bij de Chinese geneeskunde. Het wordt met succes toegepast in ziekenhuizen en ook in de westerse geneeskunst heeft het, via bijvoorbeeld acupunctuur, zijn weg gevonden. Falun Gong betekent 'het oefenen in het rad van het recht'. De Falun Gong-beweging streeft naar rechtvaardigheid en naar een vredig en gezond leven voor haar aanhangers. In China telt de beweging 80 miljoen aanhangers. Ook buiten China komt er steeds meer aanhang, met name in Amerika, waar de grondlegger Li Hongzhi, woont.

De Chinese regering is, zoals bekend, sterk gekant tegen de Falun Gong, en wist zich in april dan ook geen raad toen ruim tienduizend aanhangers van de Falun Gong in Peking vreedzaam demonstreerden voor erkenning van hun geloof. Niet lang daarna werd de beweging verboden. De sinoloog Schipper van de Leidse universiteit verklaart de hetze tegen de Falun Gong vanuit een machtsstrijd in de communistische partij. Verscheidene partijleden doen zelf aan Falun Gong.

Schipper denkt dat de hetze tegen de Falun Gong bedoeld is om deze partijleden uit te schakelen. De hardliners in de communistische partij moeten er namelijk niet aan denken dat de filosofie van Falun Gong van eenvoud en bezinning over de hele partij zal worden verspreid. De machthebbers streven immers naar rijkdom en technologische vooruitgang en willen meespelen in de wereldeconomie. De hardliners in de partij vinden het bedreigend dat de denkbeelden van het boeddhisme en taoïsme, denkbeelden waarbij hiërarchie wordt ontkend en het zoeken naar vrijheid wordt aangemoedigd, de harten van de Chinezen zullen veroveren. Voor miljoenen Chinezen maken deze denkbeelden echter deel uit van een oude traditie, waarvan ze door de communisten verstoken zijn. Ongewild wordt hiermee de Chinese cultuur en traditie verloochend.

Merkwaardig genoeg heeft de grote roerganger Mao bij de stichting van de Republiek China zelf qi gong en andere gezondheidsoefeningen gepromoot. Hij was er zelf ook een beoefenaar van. Juist door zijn invloed zijn ook acupunctuur en tai chi opnieuw over heel China verspreid. Van het boeddhisme en taoïsme wilde het communistisch bewind echter niets weten. Hooguit werd later mondjesmaat iets van de beoefening hiervan toegestaan, maar meer als herinnering aan de vroegere cultuur, als uiting van folklore.

De Chinese regering begaat een faliekante fout door de aanhangers van de Falun Gong-beweging tegen te werken: de beweging wordt hierdoor juist een machtsfactor. Omdat Falun Gong-beoefenaren worden opgepakt, wordt hiertegen gedemonstreerd. De beweging zal alleen maar groter worden, temeer daar steeds meer Chinezen werkloos worden en troost vinden in een leer die eenvoud predikt.

Om de term 'sekte' te blijven gebruiken is onnozel. De Chineze overheid voert een felle campagne met kwade geruchten over de Falun Gong om de beweging in een kwaad daglicht te stellen en gebruikt daarbij graag deze term. Daarbij wordt dankbaar gebruikgemaakt van het feit dat de Falun Gong het swastika-symbool gebruikt, naast het yin en yang-teken. Swastika is een Sanskrietwoord voor kruis. Het is een oeroud symbool. Je komt het tegen in yoga, Vedische geschriften, verschillende oude beschavingen en vanzelfsprekend in China. Er is een oosterse en Germaanse versie van het kruis. In het oosterse kruis draaien de armen met de klok mee, en bij de Germaanse versie tegen de klok in. Het swastika-symbool heeft door de nazi's, een negatieve lading gekregen, maar dit symbool heeft niets te maken met het symbool van de Falun Gong.

De westerse media moeten beseffen dat het hier om een normale beweging gaat, en dat als er mensen worden gehinderd voor hun overtuiging uit te komen, er mensenrechten worden geschonden. Er moet dan ook een krachtig protest komen tegen de vervolging van Falun Gong-aanhangers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden