Falke Pisano winnares van Prix de Rome

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Met het werk 'Prison Work' heeft kunstenares Falke Pisano (1978) de Prix de Rome 2013 gewonnen. De prestigieuze prijs, die in 1808 door Lodewijk Napoleon werd opgericht om de kunsten in Nederland te stimuleren, moet de winnares een flinke stap op weg helpen naar internationale bekendheid. Daarvoor krijgt ze een werkperiode in Rome en 40.000 euro.

'Prison Work' is momenteel te zien in de Appel arts centre te Amsterdam, samen met werk van de drie andere genomineerden: Christian Friedrich, Remco Torenbosch en Ola Vasiljeva. Voor het eerst werden de kandidaten niet geselecteerd door de Rijksacademie maar door 35 kunstscouts, die ieder twee favoriete jonge kunstenaars mochten aanwijzen voor een longlist. De hoop was dat zo aansprekender werken te zien zouden zijn dan in eerdere edities.

Recensenten in verschillende kranten beschreven de tentoonstelling echter als volkomen ontoegankelijk. De internationale jury, die deels uit kunstenaars bestaat, spreekt juist van 'zeer geladen kunst, rijk aan inhoud, die zich niet direct vrijgeeft maar toch heel toegankelijk is'.

Voor 'Prison Work' verdiepte Pisano zich in de eerste geprivatiseerde gevangenis van de Verenigde Staten waar gevangenen als goedkope arbeidskrachten werden ingezet. Een zeer politieke installatie, waarmee ze de jury verraste. Op kamerschermen zijn sjablonen van doodgewone mannen en vrouwen achter tralies te zien. Op een video vertelt de kunstenaar over haar zoektocht naar gegevens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden