Falafel uit de oven (de kindvriendelijke versie)

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje Knorr Libanese falafel

Falafel-broodjes: TARWEBLOEM, water, palmvet, stabilisator (E422, E412, E466), gejodeerd zout, dextrose, rijsmiddel (E450, E500ii), voedingszuur E296, emulgator E471, TARWEVEZEL, conserveermiddel (E282, E202).

Kruidenmix: Linzenbloem, koriander, komijn, knoflook, kaliumchloride, maïsolie, peterselie, peper, paprikapoeder.

Harissa sausmix: Komijn, tomatenpoeder, paprikapoeder, knoflook, suiker, maltodextrine, koriander, karwij, citroensap, peper, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, cayennepeper, zout.

Dipsausmix: Suiker, kaliumchloride, maltodextrine, knoflook 8,3%, citroensap, ui, peper, aardappelzetmeel, peterselie, zout, gistextract, maisolie, komijn.

Zelf toevoegen: 3 tomaten, 1 rode ui, 100 g kropsla, 1 blik kikkererwten, 125 g crème fraîche, 100 g tomatenketchup, olie.

Hé, roept de oplettende lezer, hebben we in deze rubriek falafel al niet eerder voorbij zien komen? Inderdaad, maar kennelijk is dat menigeen ontgaan, want ik krijg bergen aanvraagmailtjes. Of zou dat simpelweg komen door die nieuwe falafelcommercial van Knorr? Een blije moeder kan wel wat extra handjes gebruiken in de keuken en hoppa, daar melden zich drie schalkse kotertjes voor wat hand- en spandiensten, waarna enig gehannes volgt met wel vier verschillende zakjes in een pakje.

Nu wil het toeval dat ik op dit moment bezig ben met het schrijven van een kinderkookboek. Er moest beslist een falafelrecept in, maar dan wel een ovenvariant, want kinderen en frituren is niet zo'n handige combinatie. En 'laat een volwassene de balletjes bakken in hete olie' vind ik dan weer kinderachtig. Kom op jongens, álles zelluf doen. Om diezelfde reden valt er in het boek uiteraard geen pakje of zakje te bekennen, want kinderen kunnen niet vroeg genoeg ontdekken hoe overbodig die zijn.

Om te checken of jeugdige lezertjes (8-12 jaar) wel snappen wat de bedoeling is, heb ik door het hele land testkinderen geregeld om de recepten uit te proberen. Dat leidt vaak tot even grappige als nuttige feedback, want recepten logisch opschrijven voor kinderen is een vak apart. Ook het commentaar van de ouders zorgt voor veel jolijt. Zo had ik bij het falafelrecept een heel assortiment aan slatips gegeven. "Sla?!" mailde de vader in kwestie terug. "Het zijn kinderen... hahaha. Wij serveren er gewoon komkommer en tomaatjes bij."

Leermoment: nooit moeilijk doen als het makkelijk kan.

Zelf maken?

Nodig voor 4 personen (± 30 balletjes):

2 blikken kikkererwten (à 260 g uitgelekt)

¿ bos verse platte peterselie

¿ bos verse koriander

1 grote ui

2 knoflooktenen

1 afgestreken eetl komijnpoeder (djinten)

1 afgestreken eetl korianderpoeder (ketoembar)

1 mespunt cayennepeper

1 volle theel zout

2 eetl olijfolie

Erbij: pitabroodjes en garnituur (zie tips)

Doe verse kruiden, ui en knoflook in de keukenmachine of het bakje dat hoort bij de staafmixer en mix fijn. Laat de kikkererwten uitlekken en doe in een grote, wijde kom. Prak fijn met een vork. Voeg het groene hakspul toe, plus de overige specerijen, zout en olijfolie. Prak alles goed door elkaar tot een gespikkeld groen geheel. Mensen met een keukenmachine zullen geneigd zijn dit alles hup in de machine te doen, maar dan wordt het erg nat en pruttig. Rol kleine balletjes (Ø 3-4 cm) van het beetje plakkerige spul en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 20 minuten (op 180 graden C) en schep halverwege om voor gelijkmatige bruining. Warm de laatste 2 minuten onderin de oven ook de pitabroodjes op.

undefined

Tips

Lekker met reepjes sla (voor de verantwoorde ouderen), tomaatjes, komkommer en universeel gewaardeerde kruidige yoghurtsaus: meng Griekse/Turkse yoghurt met uitgeperste knoflook, flink wat munt (en/of koriander/ peterselie), zout en peper.

Deze falafelballetjes kunt u niet frituren, dan vallen ze uit elkaar. Ze zijn dan ook minder knapperig, maar wel lekker smeuïg.

Voor de echte doe-het-zelf-diehards: volgende week een recept voor zelfgebakken pitabroodjes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden