Fakkeltocht straalt allang geen hoop en eenheid meer uit

Fred Buddenberg

De meest omstreden en besproken olympische fakkeltocht nadert zijn einde met een rondreis door de straten van Peking, waar morgen de 29ste editie van de Olympische Spelen van start gaat. Onder grote belangstelling begon de vlam gisteren in de Verboden Stad aan haar laatste trip, met Yang Liwei, de eerste Chinese ruimtevaarder, als startloper. Met nummer 009 droeg Yao Ming, de Chinese basketballegende, de vlam het Plein van de Hemelse Vrede op.

De stoet wordt begeleid door soldaten, politieagenten en veiligheidsfunctionarissen in burger. De Chinese autoriteiten willen ten koste van alles voorkomen dat de fakkeltocht het mikpunt wordt van demonstranten, zoals eerder in Europese steden als Athene, Londen en Parijs. Vier mensen die gisteren spandoeken met de tekst ’Bevrijd Tibet’ ontvouwden, werden onmiddellijk afgevoerd.

De olympische fakkeltocht, die voor het eerst werd gehouden tijdens de Spelen van 1936 in Berlijn, staat inmiddels zwaar ter discussie. Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, kondigde onlangs een serieuze evaluatie van de tocht aan. Afschaffen van de tocht was voor het IOC echter geen optie, zei hij strijdvaardig.

Het zou het IOC sieren als er wél een einde gemaakt zou worden aan de estafetteloop. De kosten rijzen de pan uit en na alle protesten heeft de tocht zijn symbolische waarde van hoop en eenheid allang verloren. De publiciteit die de propagandatocht met zich meebrengt trekt als een magneet demonstranten aan. Zo was het de afgelopen zes maanden en zo zal het zonder twijfel over vier jaar, met Londen als gastheer, weer zijn.

Hein Verbruggen, een van de vier Nederlandse IOC-leden, was gisteren een van de uitverkorenen die dertig meter met de fakkel mocht lopen. Hij volgde Yao Ming op in de estafette en genoot zichtbaar van zijn korte moment van glorie. Vrijwel op hetzelfde moment liet prins Willem-Alexander, eveneens IOC-lid, zich in een interview in De Telegraaf kritisch uit over de fakkeltocht.

In het vraaggesprek pleit de kroonprins ervoor dat het IOC de oude traditie herstelt, waarbij de fakkel alleen in Griekenland en het gastland van de Spelen wordt rondgedragen. „De realiteit is dat dit mooie symbool van de hoop doelwit van protest is geworden. Door de enorme mediabelangstelling is de tocht hier ideaal voor. Door het herstellen van de oude traditie voorkom je tevens dat dit olympische symbool kapot gaat”, aldus de prins.

Zijn uitspraken werden gisteren meteen opgepikt door buitenlandse persbureaus, als zijnde bijzonder nieuws van een IOC-lid. De Chinese televisie onderbrak de olympische uitzendingen niet. Vrolijke Chinezen liepen de hele dag trots zwaaiend met de brandende fakkel door het beeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden