Fairtrade-restaurantweek

Ruim 150 restaurants zetten tijdens de fairtradeweek minimaal één ingrediënt op tafel dat door eerlijke handel is verkregen. Biologisch en uit eigen streek maakt het nog mooier.

Wij wentelen van week naar week. Eerst de Week van de Vleeswaren, dan de Week van de Smaak en net is die voorbij of de Week van de Orgaandonaties begint. Wanneer alle gewetensvolle lezers toch maar het codicil hebben ingevuld breekt alweer de Fairtrade-restaurantweek los. Maandag, om precies te zijn. Georganiseerd door de duurzame uit-eten-gids ’Puur!’ en Stichting Max Havelaar.

Wat houdt deze week nu precies in? Op de website staat een uitleg: in restaurants is het aanbod van fair trade nog beperkt, en dat moet veranderen. Ruim honderdvijftig restaurants in heel Nederland serveren zeven dagen lang een fairtrademenu, door hen zelf samen te stellen. In ieder gerecht moet minimaal een fair trade ingrediënt verwerkt zijn, en bij voorkeur meer. Ananas en chocolade, geeft de site als voorbeeld, en honing of avocado.

Mijn instemming groeit. Een eerlijke prijs voor de boer, voedsel zonder bijsmaak voor mij. Maar het zou nog mooier kunnen: een biologische-streekproducten-fair-trade-restaurantweek. Dat is pas ambitie! Het bekt niet, ik geef het toe, maar het is wel lekker. Gelukkig blijkt, bij het bestuderen van de lijst restaurants op de website, dat de meeste restaurants niet voor niets meedoen. Op hun pagina’s wemelt het van de mededelingen als ’zoveel mogelijk biologisch’ en ’producten uit de streek’. Er zijn ook vegetarische restaurants bij, die het idealisme natuurlijk met grote groene letters in hun maagstreek hebben geschreven.

Nou goed, ik ben om. Vergeleken met de Week van de Vleeswaren is deze in elk geval idealistisch. Ook mooi is dat de grootste restaurant-zoekmachine van Nederland meedoet. ’Iens’ heet die. Wie een recensie schrijft over een bezocht restaurant maakt kans op leuke prijzen: kookboeken, weekeindjes weg, etcetera.

Dus wat zal ik eens recenseren met mijn grote zoon? Om te kunnen kiezen moet ik weten, en om te weten moet ik bellen. Eerst maar eens een vegetarisch proberen, De Eetstee in Amersfoort, ’voor vers, gezond en bewust uit eten’, volgens de site. Hun diner begint met kleine tapa’s, meldt chef Jeroen Bakker: brood onder andere met olijfolie uit Palestina, olijven, tapenades. Dan een oosterse pindasoep met fairtrade-kokosmelk, gevolgd door een ovenschotel van pompoen, paddenstoelen en rozijnen, afgesloten door chocoladeroomijs.

Klinkt heerlijk. Genoeg voor een recensie? Eerst maar eens verder zoeken. Een restaurant nabij zee, dat maakt het schrijven wat leuker. De Perenboom in Burgh-Haamstede is er zo een. Herfstsalade met noten, zuidvruchten en boerenkip bieden zij vooraf, gevolgd door kabeljauwfilet met tomatenrisotto en dragonsaus, met chocoladetaart en gecarameliseerde banaan toe. Klinkt fantastisch, maar nu ik toch aan het rond bellen ben: wat hebben ze in het diepe zuiden, dat deel van Nederland dat al bijna buitenland is? Nu, een restaurant dat alleen door zijn naam al mijn aandacht meer dan waard is: de Bourgondische Hoeve in Siebengewald. Met eigen kippen, ganzen en ’twee schitterende varkens’. Verder branden ze hun eigen fairtradekoffie en verwerken ze wild uit de omgeving. Hun diner staat nog niet vast, maar in elk geval komt er edelhert uit de Eifel op, met een saus met fairtradechocolade. Nou ja, alleen om die saus zou ik al naar het zuiden afreizen.

Ach jee, wat wordt het moeilijk kiezen. Er zijn er nog zo veel. De Huiskamer dan, op de hoge zandgronden van Drenthe. Of StrAnders, op Ameland. Ze zitten overal.

Dat maakt de keuze eigenlijk simpel. Wij zullen eten in de buurt, dat scheelt voedselkilometers.

Kijk voor deelnemende restaurants op: www.fairtraderestaurantweek.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden