Faillissement staalbedrijf Hanbo voedt angst voor stagnatie

SEOUL (AFP, Reuter, Bloomberg) - De lidstaten van de Oeso hebben de Zuid-Koreaanse regering gisteren gekapitteld, omdat zij voorlopig geen vakbondsvrijheid toestaat. Zuid-Korea houdt zich niet aan de afspraken met de Oeso, concludeerden de ambassadeurs bij deze club van rijke landen tijdens een vergadering in Parijs.

Minister Melkert van sociale zaken stemt van harte in met de Oeso-verklaring. Volgens Melkert houdt Zuid-Korea zich niet aan de sociale normen zoals die in het algemeen in de Oeso-landen gelden. De wijzigingen in de wetgeving die Zuid-Korea eerder deze week aankondigde, zijn een stap in de goede richting maar niet voldoende, aldus de bewindsman. Hij is dan ook voor blijvende druk op Zuid-Korea.

Het land werd afgelopen najaar lid van de Oeso. De regering zegde toen toe dat illegale bonden, waaronder de vakorganisatie KCTU, erkend zouden worden. Ook zouden de bonden in alle bedrijfstakken vrij over CAO's moeten kunnen onderhandelen. In de omstreden wet die in december door het parlement werd gejaagd, zijn deze rechten niet gerealiseerd, wel kunnen werknemers gemakkelijker worden ontslagen.

De Oeso heeft de Koreaanse regering gisteren niet geheel in de hoek willen duwen. Want tegelijk met de kritiek zei secretaris-generaal Johnston dat de Oeso het initiatief van de president toejuicht om met de oppositie te gaan praten. Hij riep ook de oppositie op met de regering in gesprek te gaan over de omstreden wet.

In Seoul zijn er inmiddels aanwijzingen dat de spanningen, die eerder deze week leken te minderen, nog niet zijn verdwenen. De regering wil wel praten over de arbeidswet. Maar aan de andere kant heeft minister van arbeid Jin Nyum gezegd geen illegale stakingen meer te tolereren. Jin Nyum liet in het midden wat overtreders te wachten staat. Overigens werd gisteren wel een vakbondsleider vrijgelaten.

Staal-malaise

De onverwacht starre arbeidswet van vorige maand heeft veel te maken met de angst van de regering voor een stagnatie van de Koreaanse economie. De angst kreeg gisteren nieuw voedsel nadat Hanbo Steel, het tweede staalbedrijf van het land, failliet ging. Het bedrijf zit diep in de schulden. Hanbo is bezig met de uitbreiding van een fabriek. Die zou eerst 2,7 miljard gulden kosten maar de bouw vergt nu al 5,7 miljard. De banken willen de leiding bij Hanbo overnemen. De directie weigerde, waarop de banken de kredietkraan dichtdraaiden. De problemen bij Hanbo zijn mede te wijten aan toenemende overcapaciteit. De vraag naar staal uit Korea stagneert. De uitbreiding van de fabriek zou de overcapaciteit nog verergeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden