Faillissement dupeert doven

De grootste organisatie die tolken voor doven in heel Nederland regelt, Madido, is failliet. Dat werd gisteren bekend. Hierdoor wordt het vanaf 1 juli waarschijnlijk zeer moeilijk een tolk gebarentaal te vinden, op wie doven mogelijk alleen nog in noodgevallen een beroep op kunnen doen.

Organisaties voor doven en tolkenorganisaties zijn zeer bezorgd over het faillissement. ,,Niemand weet meer waar hij na 1 juli een tolk moet aanvragen'', zegt een beleidsmedewerkster van de beroepsvereniging van tolken gebarentaal (NBTG). ,,De structuur is weg met dit faillissement, en daarmee ook het adres en alle informatie over de papierwinkel die bij het aanvragen komt kijken'', vult voorzitter P. de Ruiter van de NBTG aan. ,,Doven kunnen niet even bellen om uitleg. Het zal lang duren voor er weer een duidelijke toegang tot tolken is.''

De organisaties vrezen dat de tienduizenden doven en doofblinden in Nederland voortaan, ook als ze een tolk weten te vinden, vaak nul op het rekest krijgen. Zelfs bij aanvragen voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een bezoek aan een arts. Nederland heeft een groot tekort aan tolken gebarentaal. Bemiddelaars proberen de tolkuren zo eerlijk en efficiënt mogelijk te verdelen. Nu Madido verdwijnt, bestaat het gevaar dat de schaarse uren slechter worden verdeeld.

Madido, de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening aan Doven, bestaat uit drie onderdelen: maatschappelijk werk, volwasseneneducatie en tolkendiensten. De eerste twee afdelingen krijgen overheidssubsidie en draaien goed. Maar de tolkenafdeling kampt met 'grote verliezen', zegt C. van Venetien, hoofd maatschappelijk werk bij Madido. De stichting zou onder meer te weinig zicht hebben op de financiën, meent ook de NBTG.

De financiële problemen werden ernstiger toen in 1997 ontevreden Madido-tolken een concurrent oprichtten: TC Visinet. Een groot aantal tolken van Madido ging voor TC Visinet werken. Volgens onder anderen Van Venetien verzuimde de leiding van Madido gelijktijdig de ondersteunende, administratieve afdelingen in te krimpen. De tolken liepen bij Madido weg omdat de stichting volgens hen onder meer afspraken onzorgvuldig regelde. Daardoor zouden tolken regelmatig te laat of helemaal voor niks bij doven zijn gekomen.

Madido is in januari gefuseerd met de Protestants Christelijke Stichting voor Maatschappelijk werk voor doven. Die wist volgens Van Venetien, toen directeur van die stichting, van niks. ,,Madido heeft de verliezen zorgvuldig verborgen gehouden. Zeer ontfatsoenlijk. Als we dit wisten, waren we nooit gefuseerd.''

Volgens A. de Nil, sinds eind 1997 directeur van Madido, bestonden tijdens de fusie nog geen ernstige financiële moeilijkheden. ,,Dat is bevestigd door een accountant. Als wij dat toen hadden geweten, waren wij die fusie natuurlijk ook nooit aangegaan.'' Wel was het bij Madido volgens haar ,,al jaren een armoedige situatie.'' Madido nam in januari tien tolken bij wijze van experiment in vaste dienst. Dat was volgens De Nil achteraf gezien een te dure regeling. Madido had te veel ondersteunend personeel, maar er was geen geld voor een reorganisatie. Het ministerie van Volksgezondheid weigerde daarvoor geld uit te trekken. De Nil: ,,We zaten klem.'' Vanaf maart is het volgens haar ,,razendsnel bergafwaards gegaan. Dat kan bij een non-profit organisatie met weinig reserves.'' Volgens De Nil was er wel degelijk voldoende financieel toezicht: ,,Accountants hebben nooit problemen gevonden.''

De afdelingen voor maatschappelijk werk en voor volwasseneducatie van het oude Madido proberen samen nog voor 1 juli een nieuwe stichting in het leven te roepen die de oude taken kan voortzetten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft toegezegd dat de subsidie in principe naar die nieuwe stichting kan worden doorgesluisd.

Een aantal Madido-tolken en -bemiddelaars probeert voor 1 juli een nieuwe centrale tolkendienst op te zetten. Het is nog onzeker of dat lukt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden