Failliet V&D kan andere winkels profijt opleveren

Een cadeaukaart van de V&D Beeld V&D
Een cadeaukaart van de V&DBeeld V&D

Daar zit je dan, met een V&D-kadobon in je kerstpakket. In het warenhuis worden ze niet meer aangenomen. Moet dat zo streng? En gaat het overal slecht met de filialen van V&D? Erik van Zwam, chef van de economieredactie bij Trouw, legt uit.

Jan Kruidhof

Vroom & Dreesmann vroeg gisteren surséance van betaling aan. Bewindvoerders zijn aangesteld, voorlopig blijven de winkels open. Maar met de kadobonnen kan de klant er niet meer terecht, terwijl er nog 9,5 miljoen euro aan bonnen in omloop is.

Kan de V&D niet wat soepeler omgaan met die kadobonnen?
"Nee, na uitstel van betaling mag er alleen nog maar geld binnenkomen bij een bedrijf. Met het accepteren van bonnen gaat er juist geld uit. De bewindvoerder zou nooit toestaan dat V&D toch bonnen accepteert."

Hoe bijzonder is het dat het ministerie van economische zaken nu hulp aanbiedt?
"Dat is niet heel uitzonderlijk, Economische Zaken wil wel vaker bijspringen. Bij het ministerie zien ze natuurlijk de impact die een faillissement kan hebben. De medewerkers - ongeveer vijfduizend bij de V&D en vijfduizend bij La Place - hebben gelukkig hun salaris voor december al uitbetaald gekregen, maar het is onduidelijk wat er in januari gebeurt. Misschien kan het UWV dan wel een deel van de salarissen op zich nemen.

De vraag van V&D is nu: gun ons wat tijd. Wie weet is er in het buitenland wel een potentiele koper, maar die vind je niet in een paar dagen."

Gaat het op alle locaties slecht met de V&D?
"Nee, de Groningse filiaalhouder zegt bijvoorbeeld dat hij genoeg aanloop krijgt uit alle noordelijke steden, plus van Duitse toeristen. Maar je kan er moeilijk één vestiging uitlichten. Wel zouden de vestigingen in de twintig grootste steden eventueel apart genomen kunnen worden om in afgeslankte vorm te worden voortgezet."

Wat is de volgende winkel die moet oppassen?
"Mocht V&D failliet gaan, dan kunnen andere winkels daar juist van profiteren. Nederlanders besteden tientallen miljoenen euro's per jaar bij de V&D en daarvan willen ze nog steeds spullen kopen. Voor hun huisraad kunnen ze dan naar de Hema en kantoorboekhandels kunnen inspringen op de vraag naar scholierenagenda's, wat echt een V&D-ding was. Een failliet van V&D biedt dan misschien wel verlichting voor andere winkels."

Wat moeten gemeenten na V&D met hun winkelstraten?
"Maak de winkelcentra kleiner en biedt beleving, wordt vaak gezegd. Maak van winkelen een uitje, net als V&D vroeger was. Maar niet iedere plaats is geschikt voor zo'n beleving. Er zullen ongetwijfeld allerlei woeste plannen worden gepresenteerd, maar ik vrees voor veel plaatsen een droevig verloop."

9,5 miljoen aan kadobonnen
Op dit moment is er voor 9,5 miljoen euro aan ongebruikte kadobonnen in omloop. Deze neemt V&D niet meer aan sinds het uitstel van betaling. Voor de consument is het onzeker of ze hiermee hun geld voor goed kwijt zijn. Edwin van Wijk, woordvoerder van de V&D, raadt het af om de kaartjes door midden te knippen of weg te gooien. Als het bedrijf uit de gevarenzone weet te komen of een doorstart maakt, bestaat de kans dat ze weer bruikbaar worden.

"Het is zuur voor velen, maar V&D doet niks dat niet is toegestaan", zegt Joyce Donat namens de Consumentenbond. Volgens Donat is het de gebruikelijke gang van zaken bij een uitstel van betaling. Bedrijven mogen bij een faillissement geen kosten meer maken. Het voornaamste belang is het terugbetalen van de schulden. Mensen met een bon zijn hierin slechts een speler en sluiten achteraan in de rij van schuldeisers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden