Failliet Paramaribo leent met frisse tegenzin van IMF

Noodsteun | Suriname bestrijdt de crisis met een miljoenenlening van het IMF. De regering houdt moed: '2019 wordt super'.

Het partijcentrum van de Nationale Democratische Partij (NDP), de partij van Desi Bouterse, is normaal gezien een plek waar tijdens massabijeenkomsten volop wordt gedanst, gelachen en gefeest. Een plek waar uitzinnige 'Boutisten' hun controversiële leider soms letterlijk op handen dragen, als die voor de zoveelste keer een uitdager met een spervuur aan giftige retoriek met de grond heeft gelijkgemaakt.

Maar nu Suriname, exact een jaar na de herverkiezing van president Bouterse, ten prooi is gevallen aan een economische recessie, gierende inflatie en voortdurende devaluaties van de Surinaamse dollar, is ook in Ocer, zoals het hoofdkwartier van Bouterse wordt genoemd, het feestgedruis verstomd. Dat was zaterdagavond duidelijk te zien, toen een vermoeide president zijn landgenoten er enthousiast probeerde te maken voor de miljoenen aan noodsteun die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een dag eerder aan Paramaribo toezegde.

undefined

Slaapverwekkend

"Normaal staan we hier op dit podium om te springen en te schreeuwen, maar vandaag hebben we een hap taaie stof te verwerken", sprak Bouterse, die vervolgens een slaapverwekkende toespraak voorlas over monetaire reserves, betalingsbalanssteun en grondstoffenprijzen.

Toen de president een een uur later opkeek van zijn blad papier zag hij bijgevolg vooral lege stoelen. De mensen die wél waren gebleven, kregen dan toch nog een glimp te zien van de Bouterse voor wie ze waren gekomen: de gewezen legerleider nam zingend afscheid van zijn trouwste toehoorders.

Veel redenen om mee te zingen hebben de Surinamers niet. De centrale bank van het land is zo goed als failliet, doordat Bouterse tijdens zijn eerste ambtstermijn veel meer geld uitgaf dan er binnenkwam. Van het miljard dollar aan reserves in december 2012, waarvoor langer dan een decennium was gespaard, rest minder dan 230 miljoen. Daarnaast is er volop geld gedrukt om lokale schulden af te lossen, waardoor de Surinaamse dollar in een half jaar liefst de helft van zijn waarde verloor. Ambtenaren betalen gaat daardoor elke maand moeilijker, apotheken kampen met een tekort aan medicijnen en kindertehuizen dreigen failliet te gaan, doordat de overheid geen subsidies meer kan overmaken. De noodsteun van 478 miljoen Amerikaanse dollar - omgerekend 430 miljoen euro - die het IMF vrijdag besloot beschikbaar te stellen, komt dus geen moment te vroeg.

undefined

Geen keus

"We zijn zeker geen aanhangers van het IMF, maar door de omstandigheden zijn we gedwongen met hen in zee te gaan", zei Bouterse in zijn toespraak. Het moet voor een fervente aanhanger van linkse regiogenoten als Fidel Castro (Cuba) en wijlen Hugo Chávez (Venezuela) inderdaad pijn doen om uitgerekend door noodhulp uit Washington te worden gered. Veel andere mogelijkheden om geld te vinden, had Suriname echter niet meer. Zo wilde de regering-Bouterse vorige maand 150 miljoen dollar lenen op de internationale kapitaalmarkt, maar kreeg het amper 86 miljoen bijeengesprokkeld, tegen een torenhoge rente.

Niettemin bezweren Bouterse en zijn aanhangers dat alles goedkomt. "Het IMF is niet gek. Indien ze ons niet zouden vertrouwen, hadden ze ons nooit geld geleend", besloot Bouterse. André Misiekaba, NDP-fractieleider in het parlement, deed er nog een flinke schep bovenop. "Vandaag gaat het moeilijk. Volgend jaar wordt ietsje beter, maar vanaf 2018 gaat alles goed. 2019 wordt super. En in 2020 wordt Bouterse gewoon weer onverslaanbaar herkozen."

undefined

Miljoenen komen, maar met strenge voorwaarden

Het Internationaal Monetair Fonds mag afgelopen vrijdag het licht op groen hebben gezet voor miljoenen noodsteun aan Paramaribo, de zachte lening komt er enkel tegen loodzware voorwaarden.

Zo moet Suriname voortaan dagelijks met de instelling informatie delen over buitenlandse reserves en de wisselkoers. Elke maand moet het rapporteren hoeveel geld het heeft verdiend, hoeveel er is uitgegeven en hoeveel ambtenaren er in dienst zijn.

Nog vóór de steun was toegezegd, had Washington bedongen dat alle subsidies op elektriciteit worden geschrapt. Een maatregel die keihard aankomt: voor sommige Surinamers betekent dit dat hun stroomrekening van de ene dag op de andere viermaal zo hoog is geworden.

De schrik over wat komen gaat, zit er al flink in. Vakbonden en oppositie zijn druk om voor donderdag de tweede nationale betoging van deze maand op de been te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden