Op de linkerfoto Sumi Akther met zoontje Fahadul, thuis in Bangladesh. Echtgenoot en vader Suman Miah kwam om het leven als arbeidsmigrant in Qatar. Rechts Rehama Begun, de moeder van Suman Miah. Beeld Patrick Post
Op de linkerfoto Sumi Akther met zoontje Fahadul, thuis in Bangladesh. Echtgenoot en vader Suman Miah kwam om het leven als arbeidsmigrant in Qatar. Rechts Rehama Begun, de moeder van Suman Miah.Beeld Patrick Post

GoedemorgenCrowdfunding

Fahaduls vader bezweek op de bouwplaats in Qatar, maar dankzij Mariëtte kan Fahadul toch naar school

Matthijs van Dam

In 2016 ging Suman Miah uit Bangladesh naar Qatar om een toekomst veilig te stellen, voor zijn vrouw Sumi Akhter en hun zoontje Fahadul, van wie Akhter toen nog zwanger was. Met het geld dat hij als stadionbouwer voor het WK voetbal zou verdienen, zou Fahadul later naar school kunnen. Alleen bleek het salaris een hongerloontje, en de uitgebuite Miah bezweek uiteindelijk op een bouwplaats door de extreme hitte. Zijn zoon zag hij nooit in levende lijve.

Vlak voor het WK deed Akhter haar verhaal in Trouw. Dat greep de Amsterdamse Mariëtte Wildeboer zo aan, dat zij besloot een doneeractie te organiseren. Ze werkte samen met de Evangelisch-Lutherse kerk in Amsterdam. Het streefbedrag was 4000 euro, maar de verraste Wildeboer haalde met 7060 euro bijna het dubbele op voor de 25-jarige weduwe en haar zesjarige zoontje.

Het is niet de eerste actie voor Bengaalse slachtoffers van het WK voetbal. Bij een eerdere crowdfunding haalden Trouw-lezers meer dan 43.000 euro op. De door Trouw beschreven families in Bangladesh bouwen met het geld inmiddels hun levens weer op. Akhter liet weten dat ze haar zoon heeft kunnen inschrijven op school. ‘Je bent geweldig’, sms’te ze naar Wildeboer. Toch voelt het voor Wildeboer ook een beetje dubbel. “Want het is een druppel op een gloeiende plaat. Toch ben ik blij dat ik het heb gedaan.”

Lees ook:

‘Ga naar het ziekenhuis’, smeekte zijn vrouw. Maar Sumans verbrande rug was het begin van zijn einde in Qatar

Suman Miah verdiende als stadionbouwer in Qatar zo weinig dat zijn familie in Bangladesh bijna verhongerde. In het laatste deel van ‘De slaven van Qatar’ vertelt Sumi Akther over het leven en de dood van haar man.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden