Factor70 is er speciaal voor de 70-plus vrouw: ‘Ouderen zijn geen hulpbehoevende stumperds’

Wie naar Factor70.nl surft, stuit op een mooi vormgegeven website met interviewrubrieken als ‘Thee of Chardonnay’.

Zand, vrijheid en zon. Die associaties heeft Rita Kohnstamm met Factor70, de naam van de website die ze vanmiddag opende voor vrouwen van boven de zeventig. 

In de oren van de emeritus hoogleraar ontwikkelingspsychologie, die ooit hoofdredacteur was van ‘Ouders van Nu’, klinkt het heel wat vrolijker dan die weemoedige term ‘70-plusser’, waarmee haar leeftijdsgroep doorgaans wordt aangesproken.

Ook de inhoud staat haar aan. “Het platform is als de titel: positief en fris van toon. En dat is mooi, want tot mijn grote frustratie worden ouderen vaak als hulpbehoevende stumperds neergezet.” Ze lacht. “Maar zeventigers gaan helemaal niet achter de geraniums zitten.”

Wie naar Factor70.nl stuit op een mooi vormgegeven website met interviewrubrieken als ‘Thee of Chardonnay’. Bezoekers leren er over originele manieren om een sjaal te knopen en lezen welke activiteiten waar in het land worden georganiseerd.

Zetje

“Factor70 is geen steunpunt”, legt Kohnstamm uit. “Het dient als inspiratiebron. Een heleboel ouderen, vooral vrouwen, zijn alleenstaand. Die moet je soms op leuke cursussen of voorstellingen wijzen, voordat ze in actie komen.”

Kohnstamm vindt het slim dat de initiatiefneemster een website heeft gemaakt, in plaats van een papieren tijdschrift. “Dit klinkt misschien een beetje vals, maar een blad voor een 70-jarige? Dat is nogal een daad om te kopen. Niet dat ik me ervoor schaam dat ik 80 ben, maar het beeld dat aan mijn leeftijd kleeft is niet altijd leuk. Online kan ik mijn gang gaan zonder dat iemand het ziet.”

Ook is de website flexibel: naast de landelijke en Amsterdamse versie, gaan er de komende tijd meer regionale edities van de site live.

Lees ook:

Schaf verplicht solliciteren voor ouderen af, want zinvol is het niet

‘De sollicitatieplicht voor ouderen: afschaffen of niet?’, vroeg Wilma van Meteren afgelopen weekend. Unaniem vinden lezers dat verplicht solliciteren voor ouderen zinloos is. Het levert vooral leed en schade op.

Zo eenzaam zijn ouderen helemaal niet

Goed nieuws: ouderen zijn minder eenzaam in vergelijking met twintig jaar geleden, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hoogleraar sociologie Jenny Gierveld “Het is belangrijk om al vanaf jonge leeftijd contacten te blijven onderhouden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden