Facties in Somalië gaan de vrede weer proberen

CAIRO (AP, AFP) - Na ruim een maand onderhandelen hebben de strijdende partijen in Somalië gisteravond een akkoord gesloten dat uitzicht biedt op vrede en hereniging van het verdeelde land. Op 15 februari zullen ze zich tijdens een 'nationale reddingsconferentie' afvragen hoe dat precies gaat gebeuren.

Het akkoord werd gisteravond in de Egyptische hoofdstad Cairo ondertekend door de 26 belangrijkste strijdende partijen in het land, onder wie vechtersbazen als Hoessein Aidid en Ali Mahdi Mohammed. Eerdere overeenkomsten van dergelijke strekking zijn telkens op niets uitgelopen. Diplomaten wijzen er echter op dat er nu meer details dan voorheen zijn geregeld, wat hoopgevend zou kunnen zijn. Zo is vastgelegd dat op 15 februari, vermoedelijk in de Somalische stad Baidoa, 456 afgevaardigden van alle betrokken partijen een interim-raad kiezen. Die zal dan een president en een premier aanwijzen, met de opdracht een nationale regering te formeren die moet gaan werken aan de vorming van een 'federaal democratisch stelsel'.

Als het akkoord dit keer wel stand houdt, zou Somalië voor het eerst een nationale regering krijgen sinds januari 1991, toen president Mohamed Siad Barre werd verdreven. Na de val van Barres bewind keerden de rebellen zich tegen elkaar.

De chaos en de gevechten vielen samen met een hongersnood, waardoor uiteindelijk zeker een kwart miljoen mensen het leven verloren. De Verenigde Naties stuurden eind 1992 een vredesmissie onder Amerikaanse militaire leiding naar Somalië voor de bescherming van voedseltransporten. Dat werd deels een mislukking: hoewel veel Somaliërs van de hongerdood werden gered, raakte de missie zo verstrikt in de interne machtsstrijd dat vooral de Amerikanen zich gedwongen zagen de aftocht te blazen.

Het huidige Somalië is verdeeld tussen de twee grootste clans, die van Aidid en Ali Mahdi, leider van de Raad van nationale redding. Aidid woonde lange tijd in de Verenigde Staten en diende bij de Amerikaanse marine. Hij keerde naar Somalië terug als tolk van de Amerikaanse militairen die na enige tijd zijn vader, wijlen Mohamed Farrah Aidid, gevangen namen.

Zoon Aidid, die zijn vader als partijleider opvolgde, heeft in Cairo een belangrijke concessie gedaan door zijn aanspraken op te geven op het interim-presidentschap en genoegen te nemen met het premierschap. Beide partijen krijgen tachtig zetels op de conferentie. De resterende zetels gaan naar de andere clans en subclans.

Somaliland, dat zichzelf heeft afgescheiden van Somalië en zich tot een onafhankelijke republiek heeft uitgeroepen, heeft het akkoord niet ondertekend. President Ibrahim Egal wil van geen verzoening weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden