Digitaal betaalmiddel

Facebookmunt Libra krijgt toch een kans

Beeld REUTERS

Het is tijd voor digitale munten, zeggen centrale banken. Ook de libra krijgt een kans, mits het de regels aanpast.

Hij voldoet nog niet. Maar dát Facebook de digitale munt libra wil introduceren, wordt door financiële toezichthouders wel degelijk gewaardeerd, zegt Benoît Coeuré, directeur van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij vindt dat centrale banken zich meer moeten aanpassen aan nieuwe vormen van technologie in het betaalverkeer, zoals digitale valuta.

De uitspraak is opvallend, omdat de libra al maanden hevig onder vuur ligt bij vrijwel iedereen in de monetaire sector. Maar aan de specifieke kritiek op libra verandert ook niets, zei Coeuré donderdag in Frankfurt onder meer tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg. 

Instabiel monetair systeem

In juni kondigde Facebook aan een digitale munt te willen introduceren voor de 2,4 miljard gebruikers van het platform. Deze libra is onder meer bedoeld om mensen zonder bankrekening in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden de kans te geven geld te ontvangen en over te maken. Facebook wil de waarde van de munt koppelen aan de koersen van euro, dollar en yen. Zo moet de libra volgens de oprichters een stabiel betaalmiddel kunnen worden.

Dat de munt wordt gekoppeld aan de waarde van verschillende valuta is wat Coeuré tegen de borst stuit. Hij vreest dat de libra het beleid van de centrale banken ondermijnt en zorgt voor een instabiel monetair systeem.

De Amerikaanse minister van financiën uitte onlangs nog forsere kritiek door de libra te linken aan illegale activiteiten, zoals witwassen en de financiering van terrorisme en mensenhandel. Zijn Franse collega Le Maire noemde de digitale munt vorige maand een gevaar voor de EU.

Coeuré wil de libra in elk geval niet gaan verbieden. “Het is een nieuwe, interessante, toon die Coeuré aanslaat”, zegt Teunis Brosens, econoom en specialist digitale munten bij ING. Hij denkt dat de ECB nu inziet dat het niet handig is om de libra publiekelijk zo hard af te wijzen. “We willen innovatie voor snellere betaalsystemen in Europa. De ECB weet ook: het is niet de vraag of, maar vooral hoe de munt er moet komen.”

'Geen gezellig gesprek’

De opmerkingen van Coeuré ­sluiten aan op een rapport over digitale valuta van een werkgroep van de G7, een forum van de zeven landen met de grootste economieën, en leden van centrale banken. In het rapport wordt gehakt gemaakt van de libra, maar staat ook dat het systeem voor internationale betalingen nog lang niet efficiënt genoeg is. Het rapport werd vrijdag gepresenteerd bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds, de organisatie voor monetaire samenwerking.

Facebook blijft vooralsnog bij het standpunt dat de waarde van libra aan meerdere valuta moet worden gekoppeld, om zo minder afhankelijk van koersen te zijn. “Ik vraag me af waarom ze de munt niet voor ieder land koppelen aan de waarde van de binnenlandse valuta. Dan ben je van de problemen met toezichthouders af”, zegt Brosens.

Onlangs werd ook bekend dat de coalitie van partners waar Facebook mee zou samenwerken, zoals Visa, Mastercard (creditcards) en PayPal (onlinebetalingen), zijn afgehaakt vanwege de kritiek van centrale banken.

Aankomende woensdag moet de ­oprichter en topman van Facebook Mark Zuckerberg de plannen van libra verantwoorden aan het Amerikaanse Huis van ­Afgevaardigden. “Dat wordt geen ­gezellig gesprek”, voorspelt Brosens. “Maar als Facebook nog iets wil ­veranderen aan de libra, dan is dit wel het moment om dat bekend te maken.”

Lees ook:

Niemand wil de cryptomunt van Facebook

Facebook verliest de beloofde medewerking van Mastercard en Visa bij het plan om een nieuw betaalmiddel op te tuigen.

Centrale banken kritisch over Facebook-munt

Voor Facebook zijn digitale munt de Libra kan introduceren, moet het weerstand bij banken overwinnen, bleek gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden