Facebookdichter ter ziele

JOKE DE WOLF

Louis Nanet is dood. De terminaal zieke Nobelprijswinnaar, auteur van de bejubelde dichtbundel 'Motorkamers en verschuttingen' was in 2010 al een keer dood verklaard, maar kwam een week later toch weer tot leven, vierduizend vrienden armer. Nanet werd afgelopen dinsdag geschept door een Shell-truck in zijn woonplaats in Thailand. Hij was op weg naar de kiosk waar hij zijn dagelijkse portie sigaretten en mannenbladen kocht, en zag de spookrijdende vrachtwagen te laat. Zijn weduwe Tiny Haeck is ontroostbaar.

Nanet heeft 2820 Facebookvrienden, onder wie veel prominente schrijvers en kunstenaars. Striptekenaar Gabriël Kousbroek: 'Ik zal zijn driftbuien op Facebook missen. Het was een groot man met een klein hart, die het schrijven in kapitalen tot kunst had verheven'. Hartsvriendin Charlotte Mutsaers postte gisteren het gedicht "ADIEU/DIERBARE SUKKEL" op Louis' pagina, geheel volgens de persoonlijke stijl van Nanet: alles in hoofdletters, schunnig en een beetje politiek incorrect.

Maar voor schrijver en geestelijk vader van Nanet, David Pefko (1983) is het een opluchting: Nanet kostte hem te veel tijd. Louis Nanet was namelijk een fictief persoon, op Facebook 'geboren'. Pefko: "Louis ontstond in 2009 uit mijn teleurstelling in Facebook. Het was zo saai. Al die foto's en berichtjes waarin je steeds moet laten zien hoe leuk je leven is. Dus maakte ik een Facebookprofiel van Louis Nanet: een verbitterde, terminaal zieke dichter met een voorliefde voor iets te jonge meisjes, medicijnen en vissen."

De medewerker op een Essotanker, die dus alleen online bestaat, werd in de jaren zeventig door Gerrit Komrij als dichter ontdekt. De bundel van Nanet beleefde 126 herdrukken, maar op Facebook was Nanet altijd al terminaal ziek - 'Ik ga dood mensen' was zijn meestgehoorde uitspraak. Pefko liet 'den Louis' krakkemikkige gedichten posten, en scheldtirades houden tegen alles en iedereen. Postuum verschijnt er nog een boek met zijn volledige oeuvre. Een echt boek, waarschijnlijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden