Facebook wil nu ook je grootste geheim weten

Beeld thinkstock

Anonieme sociale media, een contradictio in terminis? Absoluut: als je denkt dat je online anoniem bent, ben je naïef. En wie denkt dat je bij Facebook anoniem geheimen kunt opbiechten, is erger dan naïef.

Facebook heeft een anonieme sociale media app gelanceerd: Rooms. In de app kunnen gebruikers een 'kamer' aanmaken waar ze kunnen chatten over onderwerpen die ze liever niet met vrienden bespreken. Seks is overigens niet één van die onderwerpen, meldde het bedrijf al. De app, die voorlopig alleen voor Apple apparaten en in de Amerikaanse appstore beschikbaar is, is gemaakt naar voorbeeld van de populaire apps Whisper en Secret.


De suggestie van anonimiteit
Whisper en Secret zijn sociale medianetwerken waarop mensen onherkenbaar berichten kunnen plaatsen. Volgens de officiële lezing zijn beide apps vooral bedoeld om geheimen te delen. Volgens de oprichter van Secret, Chrys Bader komt het regelmatig voor dat mensen iets willen posten op Twitter of Facebook en het dan toch maar niet doen. "Voor dat soort mededelingen is Secret in het leven geroepen." Zo werd al via het netwerk gelekt dat Google+ baas Vic Gundotra zou opstappen. In de praktijk wordt Secret vooral gebruikt als biechtstoel: "Ik heb net bij MacDonalds familiezak met hamburgers gehaald en die ga ik helemaal zelf opeten". Whisper heeft inmiddels meer dan 2,5 miljoen paginaviews per maand, Secret houdt de cijfers liever voor zichzelf.

De twee hitapps wekken misschien de suggestie dat je anoniem bent, maar je bent het allerminst. Zoals vrijwel elke app vraagt ook Whisper bij de installatie toegang tot je contacten, je telefoon ID, je wifi-verbinding en je locatiegegevens. Secret gaat nog een stapje verder en vereist zelfs een volledige registratie. Dat mag natuurlijk met je Facebook login, maar het kan ook gewoon via email. En graag, net als bij Whatsapp, even je telefoonnummer bevestigen door op de link te klikken die je per sms ontvangt. De Guardian onthulde vorige maand dat Whisper de locatie van hun gebruikers traceerde, ook van hen die expliciet hadden aangegeven dat niet te willen. Tot zover de suggestie van anonimiteit.

De geheime katalysator
Is anonieme sociale media is het antwoord op alle privacyschending, afluisterschandalen, en commerciële uitbuiting van persoonsgegevens? Lekker vrij posten en chatten zonder dat iemand je herkent, verlost van de advertentieterreur en socialemediadruk. En is dat de werkelijke reden van het succes, of is er een andere katalysator die voor het succes zorgt? Voor de meeste technische innovaties lijkt er één katalysator te zijn die gegarandeerd succes heeft: seks. Van VHS, tot Tinder, het gaat altijd over seks. Zou dat ook nu weer het geval zijn?

In ieder geval zijn op Whisper zijn de oneerbare voorstellen ruimschoots aanwezig: "Jongen van 20 opzoek naar hete moeders, stuur een DM (direct message)". Secret lijkt op er op het eerste gezicht redelijk verschoond van te zijn gebleven.

Rooms van Facebook staat seks in ieder geval niet toe. Seks is bij Facebook net zo taboe als privacy eigenlijk. Wat dat betreft heeft de sociale netwerkreus de schijn flink tegen. Het is dus maar de vraag of gebruikers nog voldoende vertrouwen in Facebook hebben om daar hun grootste geheimen op te biechten. Dat Facebook wel de behoefte heeft om de grootste geheimen van hun bezoekers te kennen ligt uiteraard in de lijn der verwachting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden