Facebook-les voor kwetsbare leerlingen

"Alleen als je iemand in het echt gezien hebt, kun je zijn vriendschapsverzoek vertrouwen. Dan pas mag je diegene toevoegen. Snappen jullie dat?" Juf Sharon Berkhout (26) geeft les over sociale media aan licht verstandelijk beperkte kinderen op het Orion College Beijerlandstraat in Amsterdam. "Jahaa, oké", roepen de zeven leerlingen in koor.

Er is veel aandacht voor sociale media op de school, en dat blijkt nodig te zijn. Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar op sociale media, stelt stichting Kennisnet deze week in een rapport. Hierin staat dat 80 procent van de problemen van deze jongeren verband houden met sociale media. Ook zeggen experts in het rapport dat er lesmateriaal op hun niveau moet komen.

Juf Berkhout heeft zelf een lespakket in elkaar geknutseld. Ze gebruikt in haar lessen de site kenjevrienden.nu. Daar wordt in een filmpje door een politieagent uitgelegd dat je niet zeker weet wie echt is op sociale media.

Leerling Malik Sondaar (14) heeft het begrepen: "Als je mensen niet kent, moet je niet op accepteren drukken!" Berkhout heeft zelf een quiz gemaakt waarin leerlingen moeten herkennen wat reclame is en wat niet. In een andere praktische opdracht laat ze de leerlingen op een iPad een foto van zichzelf maken en bewerken. "Zie je hoe makkelijk je een foto kunt bewerken? Je kunt er niet op vertrouwen dat een foto echt is", legt Berkhout uit.

Ook zegt ze tegen de leerlingen dat ze geen foto van zichzelf in zwembroek op internet moeten zetten. "Want je moet kijken of je de foto er altijd op wil houden", zegt leerling Kevin Uleman (12).

Alles over wat op internet gebeurt, moet bespreekbaar zijn, vindt Berkhout. "Deze groep is extra kwetsbaar voor sociale media. Ze kunnen fantasie moeilijk scheiden van de werkelijkheid. Ze zijn makkelijker te verleiden om iemand online te pesten of ze worden zelf gepest." Ook 's Heeren Loo Zorggroep houdt zich bezig met het gebruik van sociale media door jongeren met een licht verstandelijke beperking en introduceert in december een speciaal ontwikkeld bordspel: 'Sociale Slimmeriken'. Daarmee moeten de dilemma's rond het gebruik van sociale media bespreekbaar worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden