Facebook krijgt claim van 1 miljard voor faciliteren Hamas

Facebook oprichter Mark Zuckerberg. Beeld REUTERS

Facebook zou 'willens en wetens steun en middelen hebben verstrekt aan Hamas'. Die beschuldiging komt van de nabestaanden van Amerikaanse slachtoffers van aanslagen in Israël. Ze klagen de website aan en eisen een schadevergoeding van 1 miljard dollar.

Hamas heeft 'het sociale netwerk en zijn communicatiediensten' gebruikt voor het organiseren van aanslagen, zeggen de nabestaanden. Facebook zou daarmee de terroristische organisatie hebben gefaciliteerd. Het is de vraag of de rechtszaak in de Amerikaanse staat New York kans van slagen heeft.

Bij aanslagen in 2014 kwamen vier Amerikanen om het leven in Israël en raakte er één gewond. Volgens de Amerikaanse wet is Hamas een terroristische organisatie.

In de aanklacht die in het bezit is van persbureau Bloomberg staat dat de organisatie via Facebook operationele en tactische informatie deelde met leden en volgers. Daaronder waren aankondigingen van demonstraties, wegblokkades, locaties van het Israëlisch leger en instructies voor het uitvoeren van aanvallen.

Verantwoordelijkheid
De zaak legt het spanningsveld bloot tussen de vrijheid van meningsuiting en het bestrijden van terrorisme. Volgens Daphne Keller van het Stanford Centre voor internet en samenleving heeft de zaak weinig kans van slagen. "Uitgevers zijn niet verantwoordelijk voor de berichten van de gebruikers op hun platform", zegt ze.

Internet en sociale netwerken zijn juist in het leven geroepen om mensen vrij te laten communiceren. De organisaties die dat faciliteren kunnen niet elk bericht controleren op strafrechtelijke overtredingen. Volgens Keller is er geen bedrijf die de verantwoordelijkheid voor de uitingen van zijn gebruikers op zich wil nemen. "Dat zou een zeer prijzige aangelegenheid worden", aldus Keller.

Gabriel Weimann, expert op het gebied van terrorisme op internet aan de Universiteit van Haifa, zegt dat technologie een beter wapen is in de strijd tegen terrorisme op internet dan wetgeving. De focus zou moeten liggen op ontwikkelen van betere manieren om ongeoorloofde berichten op te sporen zodat ze direct kunnen worden geblokkeerd voordat ze verder hun weg vinden op internet. "Facebook is niet het enige platform waar dit gebeurt. Wat wil je doen dan? Ze allemaal aanklagen?", zegt Weimann.

Facebook heeft laten weten dat het bedrijf er waarde aan hecht dat mensen zich veilig voelen op het netwerk en dat er in de richtlijnen duidelijk staat wat wel en niet is toegestaan. In maart haalde de site nog een pagina uit de lucht die een nieuwe Palestijnse opstand tegen Israël promootte omdat die 'opriep tot direct geweld' en dat is tegen de regels van het netwerk. Als mensen uitingen tegenkomen die niet door de beugel kunnen moeten ze daar melding van maken, zo dringt de netwerksite aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden