Facebook kan veel meer doen om nepnieuws aan te pakken

Facebook zal dubieuze nieuwsberichten die gedeeld worden op de site laten controleren door onafhankelijke factcheckende organisaties. Goed dat het gebeurt, zegt Peter Burger, docent wetenschapsjournalistiek en brongebruik in Leiden. Hij denkt dat het haalbaar is, ondanks de hoeveelheid. "Nepnieuws is voorspelbaar en vaak makkelijk te checken." Afgelopen week stuitte hij op een filmpje van 'islamitische migranten die een Litouwse kerstmarkt vernielden'. In één minuut ontdekte hij dat het uit een oude video kwam, van rellen bij een honkbalstadion in Baltimore, april 2015.

Facebook kreeg felle kritiek toen veel nepnieuws werd gedeeld tijdens de Amerikaanse verkiezingen. De organisaties die het netwerk nu inschakelt zijn degelijk. Snopes, Politifact, ABC News en FactCheck.org zijn alle vier lid van het International Fact Checking Network van het gerespecteerde media-instituut Poynter. Ze hebben volgens Burger veel ervaring en een enorme database. De vraag is wel of Facebook open is over hetgeen ze allemaal wel, of juist niet doorsluist naar de factcheckers. "Facebook is niet zo transparant." Het is hem ook niet duidelijk of de factcheck alleen het Amerikaanse Facebook betreft.

Omstreden berichten mogen niet meer tegen betaling gepromoot worden en krijgen een minder prominente plek in de tijdlijn van gebruikers. Die kunnen de berichten nog delen, maar krijgen dan een waarschuwing.

Dat mensen misbruik maken van het systeem en er veel geld mee verdienen, is Burgers grootste ergernis. Hij is niet bang dat nepnieuws veel invloed heeft. "Het bevestigt mensen vooral in wat ze toch al denken. Heb je een andere overtuiging dan doe je het eerder af als onzin."

Facebook laat berichten checken die door gebruikers worden aangemeld. Ook politiek nieuws, of berichten van traditionele bronnen als de New York Times kunnen dus worden aangemerkt als dubieus. Niet erg, zegt Burger. Ook traditionele media nemen wat hem betreft nog te vaak berichten over zonder check.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden