'Facebook is geen politiedossier'

Beeld anp

Een seksfilmpje dat via Facebook werd verspreid achtervolgt haar, maar wie is de boosdoener? De 21-jarige vrouw uit Brabant wil weten wie er achter de 'wraakporno' zit en spande een kort geding aan tegen het sociale netwerk. Volgens haar advocaat Thomas van Vugt is het de eerste keer dat zoiets in Nederland gebeurt. "De uitspraak van de rechter is van groot belang voor andere slachtoffers."

Of de informatie valt te achterhalen, is de vraag. Facebook heeft het filmpje en de gegevens van het account inmiddels gewist. Het sociale netwerk liet aan de politie weten dat het dit soort informatie maximaal negentig dagen bewaart. Volgens Jaap Bremer, de advocaat van Facebook, zijn de gegevens al in februari van de servers verdwenen.

Advocaat Thomas van Vugt eist de gebruikersgegevens op via een kort geding dat vandaag dient in Amsterdam. "Ik sta sinds eind april in contact met Facebook", zegt Van Vugt. "Nu wordt plotseling vlak voor de zitting meegedeeld dat Facebook de gegevens heeft vernietigd. Mijn cliënte kan dat niet geloven."

Ex-vriend
Het komt regelmatig voor dat ex-geliefden elkaar het leven zuur maken via internet. In dit geval weet de Brabantse vrouw wel wie het filmpje heeft gemaakt, namelijk haar 21-jarige ex-vriend, maar die ontkent dat hij het online heeft gezet. Het filmpje is verspreid via een nep-Facebook account dat inmiddels weer is verwijderd.

Volgens advocaat Van Vugt lijdt de vrouw aan psychische klachten sinds het filmpje online kwam. Haar reputatie is geschaad, zei hij. Via een kort geding wil de vrouw Facebook dwingen om de gegevens van het account openbaar te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ip-adres van de computer die is gebruikt om de pagina aan te maken. Het is voor het eerst dat een online sociaal medium hierom voor de rechter verschijnt.

'Geen politiedossier'
Toch is de kans klein dat Facebook met de gegevens over de brug moet komen, denkt internetadvocaat Wouter Dammers. "Als het goed is hebben ze de informatie vernietigd en is die er simpelweg niet meer", legt hij uit. "Facebook moet zich houden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens (die bedrijven verplicht vertrouwelijk om te gaan met persoonlijke gegevens zoals adressen en ip-adressen, red.). Als de dader zijn account verwijdert, moet Facebook die informatie dus ook verwijderen."

De gedupeerde vrouw maakt volgens hem alleen een kans als ze haar verzoek heeft ingediend toen Facebook de informatie nog niet had weggehaald.

"Facebook is geen politiedossier", benadrukt de internetadvocaat. "De rechter maakt in dit geval een belangenafweging tussen de privacy van de dader en de schade die de vrouw ondervindt. Ik geloof dat het heel vervelend voor haar is, maar ik vrees dat ze pech heeft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden