Facebook-gebruikers genomineerd voor de Big Brother Award

null Beeld

De gezamenlijke gebruikers van Facebook dingen mee naar de Big Brother Award, de jaarlijkse 'prijs' voor privacyschenders. Ze zouden de privacy van hun vrienden te grabbel gooien.ABN Amro verstopt spyware, TNO speurt naar verdacht gedrag en Facebook-gebruikers schenden de privacy van hun vrienden. Allemaal dingen ze mee naar de Big Brother Award.

De Big Brother Award is een onderscheiding voor de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar, uitgeloofd door de organisatie voor de bescherming van de privacy Bits of Freedom. De prijs vraagt op een vrolijke manier aandacht voor privacymissers en helpt om de toestand van de privacy in Nederland in kaart te brengen.

Dit jaar zijn er twaalf genomineerden en vanaf vandaag kan ook het publiek meestemmen voor de Publieksprijs. Een speciale groep van genomineerden zijn de gebruikers van Facebook, vanwege het schenden van de privacy van hun eigen vrienden.

Verder staat ABN Amro hoog genoteerd omdat het door zou gaan metspyware, zelfs nadat een onderzoeksbureau er de noodklok over luidde.

TNO wordt door de jury iets te gretig gevonden bij het ontwikkelen van 'Hostile Intent Technology' om met camera's verdacht gedrag te detecteren, zoals het dragen van een dikke jas. Niet geheel onvoorspelbaar zijn ook Trans Link Systems en de OV-bedrijven
genomineerd vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart, ondanks de vele constateringen dat de kaart te kraken is.

Ook de overheid mag zich verheugen in de belangstelling: De Belastingdienst wegens de verplichting aan ZZP'ers om hun Burger Service Nummer te publiceren. De Nederlandse Zorgautoriteit vanwege de verplichting voor psychiaters om diagnostische gegevens op declaraties te vermelden. Het Openbaar Ministerie omdat zij met sleepnetacties wil achterhalen wie bepaalde nieuwsartikelen
heeft gelezen. En het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de huiscontroles door pandbrigades.

Op 9 maart wordt bekend wie de prijs in de wacht sleept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden