Facebook en Google fnuiken De Persgroep

Het Parool rolt van de pers in de Amsterdamse drukkerij waar ook Trouw wordt gedrukt. Beeld Hollandse Hoogte
Het Parool rolt van de pers in de Amsterdamse drukkerij waar ook Trouw wordt gedrukt.Beeld Hollandse Hoogte

De internetreuzen kapen advertenties weg voor de krantenuitgever. In een lastige markt boekt De Persgroep toch winst.

Merlijn van Dijk

In een grote oude fabrieksloods naast het populaire Amsterdamse café Roest gaf Christian van Thillo inzicht in de cijfers van De Persgroep, onder meer uitgever van Trouw. Onder toeziend oog van zo'n 200 geïnteresseerde werknemers benadrukte de Belgische topman: "Wij zijn ter aarde voor de journalistiek. En of dat nu op papier of digitaal is, dat maakt in principe niets uit."

De Persgroep, dat onder andere dagbladen uitgeeft in Denemarken, België en Nederland, realiseerde een solide omzet van 1,46 miljard euro in 2016. Dat betekende een groei van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst steeg met 7 procent naar 117 miljoen euro. Meer dan de helft van alle omzet werd in Nederland behaald.

Minder krantenlezers

De uitgever van kranten als de Volkskrant, Algemeen Dagblad (AD), Het Parool en veel regionale titels boekte die toegenomen winst in een markt die onder druk staat. Ook in 2016 daalde het aantal krantenlezers in Nederland verder. De papieren oplage van alle kranten samen daalde met 5 procent naar 2,3 miljoen, stelde het Nationaal Onderzoek Multimedia vorige maand al vast.

Deze daling werd echter opgevangen door nieuwe digitale abonnementen, volgens Van Thillo. Zo steeg het absolute aantal abonnementen van Trouw en de Volkskrant en bleef het AD met onder zich regiokranten als Eindhovens Dagblad en Tubantia stabiel.

Alleen Het Parool kreeg een daling te verduren. De betaalde oplage van Trouw, als het gaat om papieren, digitale en hybride abonnementen steeg in 2016 met 2 procent.

Overnames

De topman is evenwel realistisch over de toegenomen omzet en schrijft deze onder andere toe aan overnames uit het verleden. In 2015 werd Wegener, uitgever van regionale kranten, gekocht voor 245 miljoen euro. In datzelfde jaar werd een aantal magazines aan het portfolio toegevoegd. Vorig jaar telden deze media voor het eerst een volledig jaar mee voor de inkomsten.

De overnames zorgen voor minder kosten omdat meer titels van bijvoorbeeld de digitale infrastructuur gebruikmaken. Ook de verschuiving van papier naar digitaal drukt de kosten doordat distributie goedkoper is.

Online adverteren

Deze verschuiving brengt wel een uitdaging met zich mee voor de uitgever. De Persgroep haalt een derde van alle inkomsten uit advertenties. En die bron staat sterk onder druk. Advertenties op tv en nieuwssites brachten nog wel extra geld in kas, maar de advertentie-inkomsten van papieren kranten in Nederland daalde van 168 naar 153 miljoen. "Een zorgwekkende ontwikkeling", aldus Van Thillo.

Daar komt volgens de topman bij dat de onlinemarkt gedomineerd wordt door twee reuzen: Facebook en Google. "Driekwart van alle online advertentie-inkomsten zijn voor die twee bedrijven. De verwachting is bovendien dat toekomstige groei voor de volle 100 procent naar hen gaat." Van Thillo wil vooral leren van de internetgiganten. De Persgroep wil ook op specifieke doelgroepen gerichte reclame mogelijk maken om toekomstige adverteerders te paaien.

Op de vraag of er nog overnames op stapel staan, antwoordde de Belgische topman dat de consolidatieslag op de krantenmarkt nog lang niet voorbij is. Eventuele acquisities sluit hij dan ook niet uit: "Maar alleen als het past in onze visie."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden