Facebook deelde data met Chinese bedrijven

William Plummer, vice-president bij Huawei, staat de pers te woord na de onthulling dat Facebook data deelde met de Chinese telefoonbouwer. Beeld Bloomberg via Getty Images
William Plummer, vice-president bij Huawei, staat de pers te woord na de onthulling dat Facebook data deelde met de Chinese telefoonbouwer.Beeld Bloomberg via Getty Images

Facebook heeft erkend dat het gebruikersdata deelde met Chinese telefoonbedrijven, waaronder Huawei, dat voor China zou spioneren.

Erik van Zwam

Een nieuwe aflevering in de lange serie berichten over hoe Facebook de privacy van zijn gebruikers schendt en te gelde maakt: niet alleen deelde Facebook informatie van gebruikers met zestig makers van mobiele telefoons en tablets, naar nu blijkt waren daar ook vier Chinese bedrijven bij, waaronder Huawei.

Deze telefoonmaker, de op twee na grootste in de wereld, wordt al sinds 2012 gezien als een gevaar voor de Amerikaanse staatsveiligheid. Amerikaanse senatoren zijn daarom bijzonder verontrust over dit nieuwe, tot nu toe door de Facebook-topman Mark Zuckerberg verzwegen detail.

De commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden constateerde zes jaar geleden dat er grote zorgen zijn over de nauwe banden tussen Huawei en de Chinese overheid. En nog steeds wordt Huawei in de Verenigde Staten als een groot probleem gezien in het kader van Chinese spionage-activiteiten in Amerika. Data van gebruikers van de Huawei-telefoons kunnen bij het Chinese staatsapparaat terechtkomen.

Spionage

Facebook wist dat Huawei verdacht wordt van spionage voor China, maar heeft aan die wetenschap geen consequenties verbonden, ondanks interne discussies.

Facebook maakte indertijd een deal met alle makers van telefoontoestellen (zoals Apple, BlackBerry, Amazon, Microsoft en Samsung, maar ook met Huawei en drie andere Chinese bedrijven) om Facebook op smartphones te laten draaien. Het was vóór de tijd dat sociale netwerken eigen apps hadden voor besturingssystemen als Android van Google en iOS van Apple. Facebook kon zo op de telefoon worden gebruikt en de telefoonmakers kregen automatisch toegang tot data en vrienden van de Facebookgebruiker.

Facebook zegt nu dat die gegevens nooit op servers van telefoonmakers terecht zijn gekomen. Of dat waar is, is niet te checken. Wel is de laatste maanden duidelijk geworden dat Facebook privacygegevens enkel en alleen als handel ziet: goed voor de advertentie-omzet.

Sorry's

Na de affaire met het Britse Cambridge Analytica, dat gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers zonder hun toestemming had binnengehaald voor politieke campagnes van onder meer Donald Trump, volgden meer onthullingen. Hoorzittingen in het Huis van Afgevaardigden, in de Senaat begin april dit jaar en later in het Europese Parlement leverden veel vragen op - die Zuckerberg niet beantwoordde - en veel 'sorry's' van de Facebook-oprichter.

Afgelopen weekend onthulde de New York Times dat Facebook privédata van zijn gebruikers deelde met zestig telefoonmakers. Pas nadat Mark Warner, een prominent lid van de Inlichtingencommissie van de Senaat, afgelopen dinsdag uitdrukkelijk vroeg of daar ook Chinese bedrijven bij zaten, ging Facebook gisteren schoorvoetend met zijn billen bloot: Huawei, Lenovo, Oppo en TCL hadden de gegevens gekregen.

Facebook zegt nu dat de overeenkomsten met de telefoonmakers niet meer nodig zijn, omdat er nu apps op de telefoons draaien. Het bedrijf heeft inmiddels dertig van de zestig contracten met telefoonmakers opgezegd en binnen een week wordt ook gestopt met het delen van data met Huawei.

Of dit genoeg is voor de veronruste senatoren, is de vraag, zeker na de affaire met Cambridge Analytica en de honderden vragen die Zuckerberg niet beantwoordde. Diverse senatoren hebben de afgelopen dagen vragen aan Facebook gesteld over deze kwestie.

Begin mei stapte de laatste van de twee oprichters van de communicatie-app Whatsapp op bij Facebook. Een reden voor zijn vertrek gaf Jan Koum niet, maar even daarvoor liet hij weten zijn Facebook-account op te heffen. Datzelfde Facebook legde een paar jaar eerder 19 miljard euro neer voor Whatsapp. Koums plotselinge vertrek riep vragen op.

Waarschijnlijk heeft privacybescherming daar een rol in gespeeld. De beide oprichters van Whatsapp stonden daar pal voor. Bij de verkoop aan Facebook leek Zuckerberg de privacy van gebruikers te garanderen, maar nog geen twee jaar later wil hij geld verdienen met Whatsapp. Dat betekent opnieuw een inbreuk op de privacy van de gebruikers van de app.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden