Rolbevestigend

Fabrikanten zouden geen poppen speciaal voor meisjes moeten maken, zegt de minister

Een vrouw neemt een foto van Barbiepoppen op een tentoonstelling in New York. Beeld AFP

Speelgoedfabrikanten moeten zich afvragen of hun waar stereotypen over jongens en meisjes niet in de hand werkt, vindt minister Ingrid van Engelshoven. De minister, verantwoordelijk voor emancipatie, zou graag zien dat fabrikanten en winkeliers daarover afspraken maken.

Van Engelshoven kijkt met een schuin oog naar Frankrijk. Daar hebben fabrikanten en winkeliers afgesproken dat het uit moet zijn met rolbevestigend speelgoed. Speelgoedwinkels gebruiken niet langer aparte schappen voor jongens en meisjes, en die aanduidingen verdwijnen ook uit folders. Fabrikanten gaan meer speelgoed maken dat stereotypen doorbreekt en tegengaat.

De minister doet de oproep omdat ze vreest dat meisjes wordt bijgebracht dat zij niet in de wieg zijn gelegd voor bijvoorbeeld sport, spel en avontuur. En jongens op hun beurt dat bijvoorbeeld de zorg en het huishouden niets voor hen zijn.

In Frankrijk schoof de regering aan bij de besprekingen met de speelgoedindustrie. Dat is Van Engelshoven niet van plan. Toch valt haar oproep bij onder andere regeringspartijen VVD en ChristenUnie verkeerd.

De bemoeienis van de minister is helemaal niet nodig, zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. "De minister lijkt te lijden aan totale onderschatting van vrouwen. Ze zou er wel wat meer op mogen vertrouwen dat als meisjes met een zwaard willen spelen of jongens met een pop, ze dat gewoon kunnen doen." Haar VVD-collega Antoinette Laan is dat met haar eens. "Doe normaal", richt ze zich tot Van Engelshoven.

Lees ook:

‘Met welk voornaamwoord wil je worden aangeduid?’ is in Zweden een hele normale vraag

Een jongetje dat op school verschijnt in een prinsessenjurk: niemand kijkt ervan op, merkt Zweden-correspondent Anne Grietje Franssen. De gelijkheid tussen man en vrouw, toch al groot, kreeg in Zweden via genderneutrale taal een extra duwtje in de rug.

Ieder kind zijn/haar eigen coach

Jongenscoaches gaan met jongens houthakken of mountainbiken, terwijl meisjescoaches met meisjes knutselen en wandelen. Een stereotiepe aanpak van uw faalangstige zoon of dochter?‘Die patronen zijn er nu eenmaal.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden