’Fabrikanten moeten contract met orthopeden melden’

De orthopedenvereniging NOV heeft fabrikanten van medische hulpmiddelen gevraagd de financiële relaties met Nederlandse orthopeden bekend te maken. Ook de eigen leden is gevraagd om transparant te zijn over hun contracten met producenten van implantaten en protheses.

Aanleiding voor de oproep was een uitzending, afgelopen week, van het tv-programma ’Reporter’. Daarin verklaarde gepensioneerd orthopedisch chirurg Henk Been (AMC Amsterdam) dat tien tot twintig orthopeden geheime contracten hebben met fabrikanten van rug-, knie- en heupprotheses. De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) ontkende in de uitzending dat er sprake zou zijn van financiële verstrengeling tussen artsen en fabrikanten.

De NOV riep leden op hun relaties met fabrikanten te melden bij het bestuur. Bij een inventarisatie bleken er 40 orthopeden te zijn die adviseurscontracten hebben met producenten van medische hulpmiddelen. De NOV heeft 700 leden. Volgens het bestuur voldoen de 40 contracten aan de interne gedragsregels voor de omgang met de industrie.

De vereniging pleit voor volledige openheid over de banden tussen artsen en de industrie. Het NOV is voorstander van de Amerikaanse Sunshine Act, die artsen verplicht tot openbaarmaking van alle zakelijke activiteiten. Ab Klink (CDA), de vorige minister van volksgezondheid, dreigde in mei 2009 met een Nederlandse variant op deze wet. Openheid over betalingen van de geneesmiddelenindustrie aan artsen is van belang voor de patiënt, vond hij. Die moet kunnen nagaan of er sprake is van financiële verwevenheid tussen dokter en industrie. Zijn opvolgster Schippers (VVD) is het met hem eens, bleek afgelopen week in de Tweede Kamer.

De farmaceutische branche voelt niet voor een wet. Pillenfabrikanten zetten in op zelfregulering. Ze zijn al geruime tijd in overleg over vrijwillige vergroting van de transparantie, maar dat heeft nog niet tot concrete voorstellen geleid. Ook Josee Hansen, hoofdinspecteur medische technologie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zit niet direct op een wet te wachten. „Voor een inspectie is dat natuurlijk wel het makkelijkst. Dan zijn de juridische kaders duidelijk. Maar als het veld het zelf wil regelen, is daar niets op tegen. Ik zou tegen de sector zeggen: regel het, pak het op. Anders zullen er alsnog wettelijke regels komen.” Hansen vindt dat er niet alleen bij de medisch beroepsbeoefenaren een verantwoordelijkheid ligt. „Ook ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten, de zorgverzekeraars en niet te vergeten de bedrijven zelf hebben op dit punt een taak.”

Voorzitter prof. Jan Verhaar van de NOV stelt dat zijn organisatie niet in staat is leden te controleren. „Alleen leden die vrijwillig contracten melden, kunnen worden getoetst aan onze gedragsregels.” Verhaar, hoofd orthopedie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is voorstander van een publiek register voor industrierelaties van medisch specialisten. Volgens hem zijn relaties tussen artsen en fabrikanten van implantaten belangrijk voor een goede scholing. „De orthopedie is nu eenmaal een technisch specialisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden