Fabrikant verhuist, pillen niet leverbaar

null Beeld Middel Thyrax is voor de producent geen winstmaker
Beeld Middel Thyrax is voor de producent geen winstmaker

Ongeveer 175.000 Nederlanders die het schildkliermedicijn Thyrax Duotab slikken, moeten op korte termijn overstappen op een ander middel. Fabrikant Aspen, die de productielijn uit Oss een paar jaar geleden van MSD overnam, verplaatst de fabricage naar Duitsland, waardoor de levering een half jaar stilvalt.

Het tekort is een groot probleem voor patiënten die vanwege een niet of te traag werkende schildklier te weinig van het schildklierhormoon levothyroxine aanmaken. De dosering van het medicijn luistert erg nauw. De overstap naar een ander middel gaat in een derde van de gevallen gepaard met klachten als hartkloppingen, concentratieproblemen en hoofdpijn.

De KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers, is woedend. Directeur Léon Tinke verwijt de fabrikant 'maatschappelijk onverantwoord gedrag'. "Dit getuigt niet van enig besef van de gevolgen voor een grote groep patiënten die jarenlang op dit middel zijn aangewezen."

Verplaatsing
Het probleem past volgens hem in een snel groeiend aantal incidenten met fabrikanten die niet kunnen leveren. Volgens hem wijkt de huidige reden, een verplaatsing van het productieproces, af van de wat meestal de oorzaak is: een groeiende afhankelijk van een steeds kleinere groep grote producenten. Of het meespeelt, weet hij niet, maar financieel staat er voor het Zuid-Afrikaanse Aspen (jaaromzet 30 miljard) niet veel op het spel, zegt Tinke. Jaarlijks worden weliswaar zes miljoen Thyraxpillen gemaakt, maar die kosten maar twee tot zes cent per stuk, aldus Tinke.

Juist omdat het overstappen zo vervelend is, zullen maar weinig patiënten het middel opnieuw gaan gebruiken als het over zes maanden weer leverbaar is, denkt hij. "Zo bewijst Aspen ook zichzelf geen dienst."

Niet in stukken breken
Thyrax is een echt Nederlands medicijn, dat eind jaren zeventig is ontwikkeld door Organon, en omstreeks 1980 voor de Nederlands markt is geregistreerd. Driekwart van de Nederlanders die baat hebben bij de werkzame stof gebruikt het middel, in totaal zo'n 350.000 mensen. Daarvan is de helft nu direct al gedupeerd. Fabrikant Aspen levert vanaf februari hun pillen van 0,025 milligram niet meer. Medio dit jaar zullen ook de pillen van 0,1 en 0,15 milligram verdwijnen, het middel van de andere helft van de patiënten.

Tinke raadt gebruikers sterk af om de zwaardere pillen in stukken te breken omdat een miniem verschil in dosering wekenlange klachten tot gevolg kan hebben. Hoe precies de dosering komt, bleek vorig jaar toen Aspen besloot over te stappen van pillen in een glazen potje, naar een doordrukstrip. In korte tijd kwamen bij het Lareb, het centrum voor dat bijwerkingen bijhoudt, zo'n 1800 meldingen binnen van patiënten die klaagden over hartkloppingen, vermoeidheid en hoofdpijn.

Aspen schrijft in een reactie dat het er alles aan doet om 'dit probleem zo snel mogelijk op te lossen, omdat we begrijpen hoe urgent dit is voor patiënten'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden