Fabrikant kan run op id-kaart niet aan

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Identiteitskaarten voor kinderen zijn, vlak voor het nieuwe jaar, niet aan te slepen. Producent Morpho heeft de levertijd noodgedwongen verlengd van vijf dagen naar drie weken. Maar waarschijnlijk wordt ook die termijn niet gehaald.

Het Haarlemse bedrijf produceert in gewone tijden wekelijks 60.000 identiteitskaarten. Maar vooral de afgelopen week, tijdens de kerstvakantie, zijn gemeentebalies bestormd door ouders met kinderen. Zij wilden allemaal een id-kaart voor hun kroost, vooral omdat deze nu nog 9,22 euro per stuk kost maar met ingang van 1 januari 30 euro. Met deze kaart zijn nu leveringsproblemen ontstaan.

Cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken, dat als woordvoerder van Morpho optreedt en de uitgifte van id-kaarten coördineert, bevestigen de explosieve vraag. In de week van 19 tot en met 23 december zijn 98.974 identiteitskaarten voor kinderen aangevraagd. "Maar de afgelopen twee dagen waren dat er al 85.840", zegt een woordvoerder van het ministerie. Dat is ruim zes keer zoveel als de laatste dertien maanden gemiddeld. "Dat zijn hoeveelheden die Morpho niet kan verwerken binnen de normale levertijd van vijf werkdagen. Er wordt volop overgewerkt maar voor zo'n tijdelijk toegenomen vraag wordt het machinepark natuurlijk niet uitgebreid." Spoedbestellingen, waarvoor een toeslag geldt, worden wel binnen de afgesproken termijn geleverd.

Het ministerie heeft vorige week de gemeenten geïnformeerd over de problemen. De leveringstermijn is nu verlengd naar drie weken. Of dat ook haalbaar is, gezien de explosieve toename van de laatste dagen, is de vraag, bevestigt de woordvoerder van het ministerie. Ook gemeenten houden inmiddels rekening met een langere levertijd. Her en der wordt ouders aan balies verteld dat de bestelde kaart best nóg een weekje later afgehaald kan worden. Dat voorkomt bovendien herhaling van taferelen van de laatste dagen; een stormloop op balies.

De grote vraag is het gevolg van een Europese verordening. Iedereen moet met ingang van 26 juni 2012 een eigen reisdocument hebben. Bijschrijving van kinderen in paspoorten van ouders blijft tot die datum geldig, daarna moeten kinderen over eigen documenten beschikken. Afgelopen najaar was de id-kaart door een foutje in de wet een tijdje gratis, waarop in korte tijd 155.000 kaarten zijn aangevraagd. Dat kostte het rijk 800.000 euro per dag. De wet werd hierop snel gerepareerd.

Onduidelijk is hoeveel de huidige explosieve vraag naar id-kaarten de schatkist gaat kosten. De prijs van die kaart wordt juist volgend jaar verhoogd omdat het rijk er teveel op moet toeleggen. "Inderdaad, met zo'n stormloop lopen die kosten natuurlijk óók op. Hoeveel, is alleen achteraf vast te stellen", aldus de woordvoerder van het ministerie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden