Fabrikant fout bij aanprijzen kankervaccin

Een meisje wordt in maart 2009 ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Sanofi trachtte begin 2008 politici in te schakelen voor de campagne voor vaccinatie. (FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Een meisje wordt in maart 2009 ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Sanofi trachtte begin 2008 politici in te schakelen voor de campagne voor vaccinatie. (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

Opnieuw heeft een farmaceutisch bedrijf de wet overtreden bij de marketing van een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Het gaat om Sanofi Pasteur MSD. Eerder werd al vastgesteld dat concurrent GlaxoSmithKline de regels overtrad.

Sanofi, fabrikant van het kankervaccin Gardasil, negeerde op ruime schaal reclameregels voor de marketing van geneesmiddelen. Fabrikanten mogen in de EU geen reclame maken voor vaccins die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Het bedrijf paaide artsen met geschenken, sponsorde tal van publieksbijeenkomsten en betaalde voor artikelen in publieksbladen.

Dit staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dat na een verzoek van Trouw openbaar werd. Grote delen van het rapport zijn onleesbaar gemaakt. Zo zijn de namen weggelakt van politici, die moesten worden overgehaald om een petitie te tekenen voor een snellere aanpak van baarmoederhalskanker. Sanofi trachtte via een europarlementariër (Jeanine Hennis-Plasschaert) VVD-leider Mark Rutte en VVD-Kamerlid Edith Schippers achter de petitie te krijgen. Wouter Bos (PvdA) en premier Jan Peter Balkenende (CDA) zouden dan niet meer om de petitie heen kunnen, aldus het bedrijf.

Sanofi heeft gepoogd openbaarmaking van het inspectiedocument te verhinderen. Het bedrijf vroeg de rechtbank in Haarlem alle processtukken geheim te houden. Gisteren gaf het bedrijf het verzet op, nadat was gebleken dat de rechter niet meeging in de eisen van Sanofi.

De inspectie deed in oktober 2008 invallen bij de twee producenten van baarmoederhalskankervaccins na signalen dat marketingregels werden overtreden. Vorige maand werd een rapport openbaar over GlaxoSmithKline, de producent van vaccin Cervarix. Ook Glaxo overtrad volgens de inspectie regels. De toezichthouder overweegt bestuurlijke boetes op te leggen aan beide bedrijven.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden