Fabrikant asbest kende risico's allang

Arrest: Eternit had klanten begin jaren zestig al moeten waarschuwen Bedrijf moet schade betalen

JOOP BOUMA

Asbestfabrikant Eternit had al in begin jaren zestig van de vorige eeuw afnemers van asbestproducten moeten waarschuwen voor de risico's. De aansprakelijkheid van het bedrijf gaat veel verder terug in de tijd. Dit volgt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Tot dusver werd op basis van uitspraken van rechters aangenomen dat Eternit vanaf 1970 wist van de asbestrisico's en klanten had moeten waarschuwen. Volgens advocaat Bob Ruers uit Utrecht, gespecialiseerd in asbestzaken, vergroot het Haagse arrest kansen op schadevergoeding voor ex-werknemers die ziek zijn geworden door het werken met asbest.

De uitspraak is ook opmerkelijk omdat voor het eerst is bepaald dat een zieke werknemer die zijn vroegere werkgever niet aansprakelijk kan stellen omdat het bedrijf niet meer bestaat, met succes schadevergoeding kan claimen bij Eternit, de producent van het asbesthoudende materiaal.

Het hof in Den Haag bepaalde in een zaak van een inwoner van Leiden die van 1956 tot 1968 als timmerman met asbest werkte bij twee aannemers, dat Eternit aansprakelijk is en schadevergoeding moet betalen. De man werd in 2007 ziek, in januari 2011 is hij overleden aan asbestkanker (mesothelioom). Zijn vrouw zette namens hem de zaak door. Bij de rechtbank in Den Haag won de vrouw, maar Eternit ging in beroep.

Ruers besloot destijds Eternit aan te spreken, omdat de bedrijven waar de man had gewerkt, niet meer bestaan. Het hof vindt, met de rechtbank, dat de kennis over de gevaren van asbest ook in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw zodanig was, dat Eternit veiligheidsmaatregelen had moeten nemen. Het bedrijf had klanten moeten waarschuwen, aldus het hof. De rechters baseren zich op documenten die Eternit zelf in het geding bracht. Vanaf 1956 was het bedrijf 'feitelijk op de hoogte van het gevaar van asbestose door blootstelling aan asbeststof en van het gevaar op het ontstaan van longkanker'. Voor Eternit gold, aldus het hof, 'een verhoogde zorgvuldigheidsnorm met het oog op de belangen van diegenen die met asbest omgaan'. Eternit kan nog in appel bij de Hoge Raad. De hoogte van de schadevergoeding wordt later bepaald.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden