Fabriek voor vaccins is vies

Bij het Nederlands Vaccin Instituut, leverancier van vaccins voor honderdduizenden kinderen, is het een janboel. De hygiëne schiet ernstig tekort, zo blijkt uit een tweede controle in een jaar.

door Joop Bouma

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Nederlands vaccininstituut NVI een laatste waarschuwing gegeven: binnen drie maanden moet de bedrijfsvoering op peil zijn, anders dreigt sluiting. Bij de productie van steriele vaccins zijn onvoldoende maatregelen genomen om te voorkomen dat het eindproduct vervuild kan raken.

In april 2004 bleek al bij een inspectie dat er ernstige tekortkomingen waren bij NVI. Het bedrijf, dat op het terrein van het RIVM in Bilthoven staat, produceert voor het Rijksvaccinatieprogramma de inentingen voor kinderen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), en bof, mazelen en rode hond (BMR).

De inspectie werd een paar weken geleden herhaald. De problemen zijn maar gedeeltelijk opgelost. In het laatste inspectierapport staat dat er bij het NVI 'nog veel hiaten' zijn. Personeel is onvoldoende opgeleid. Schoonmaakprocedures in sterilatie-afdelingen deugen niet. Materialen die besmet kunnen zijn met levende organismen bleken bij het NVI buiten te zijn opgeslagen in een niet-afgesloten en vervuilde container.

,,Dit zijn ernstige bevindingen'', aldus inspecteur-generaal Herre Kingma, gisteravond in Twee Vandaag. Kingma noemde de werkwijze van het NVI 'amateuristisch'. In het actualiteitenprogramma verklaarde een oud-werknemer van het NVI dat hij tien jaar geleden bij het instituut was opgestapt omdat er volgens hem onvoldoende werd gereageerd op zijn kritiek dat het schortte aan de kwaliteit.

Inspecteur voor de farmaceutische bedrijven dr. A. Rietveld inspecteerde het NVI begin april vier dagen lang, samen met een Britse collega van het Medicines and Healthcare Products Agency. De twee inspecteurs stelden vast dat het NVI na de vorige inspectie in 2004 'veel werk had verricht', maar een groot aantal problemen was niet opgelost.

In een ruimte waar apparatuur werd gedemonteerd voordat het werd gereinigd, constateerden de inspecteur dat zowel de vloeren als de schoonmaakapparatuur niet schoon waren. ,,Stof , roest, wit poeder en schimmel zijn hier aangetroffen. In dezelfde ruimte wordt de apparatuur schoongemaakt. Er is geen volledige scheiding van vuile en schoongemaakte apparatuur in deze ruimte. Ook in de ruimte waar uitsluitend schone apparatuur wordt opgeslagen in afwachting van sterilisatie, stond een gele afvalbak bedenkt met schimmel'', aldus het inspectierapport.

Minister Hoogervorst (volksgezondheid) zal bij het NVI een functionaris aanstellen die namens hem 'intensief toezicht' moet houden op de aanpak van de verbeteringen. ,,De leiding van het NVI zal zeer regelmatig verantwoording afleggen aan mijn ministerie.'' NVI-directeur prof.dr. B. van der Zeijst wil niet reageren. Zijn woordvoerster verwijst naar een brief die Hoogervorst aan de Tweede Kamer stuurde.

Het NVI had afgelopen zomer een hooglopend conflict met Hoogervorst over de productie van een vaccin tegen kinkhoest. Volgens het NVI werd het kinkhoestvaccin ten onrechte door de Gezondheidsraad als onvoldoende werkzaam aangemerkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden