Fabriek Tetra Pak in Moerdijk gaat dicht

De Zweedse verpakkingsgigant Tetra Pak is van plan zijn fabriek in Moerdijk eind dit jaar te sluiten. Hierdoor zullen ongeveer 215 banen verloren gaan, maakte Tetra Pak vandaag bekend.

Een aanhoudende zwakke vraag naar kartonnen drankverpakkingen in heel Europa heeft volgens het concern geleid tot aanzienlijke overcapaciteit van een aantal van zijn fabrieken. De verkopen in Centraal- en Noord-Europa lagen vorig jaar meer dan 16 procent lager dan in 2007.

Volgens een woordvoerster drinken de mensen hier tegenwoordig meer softdrinks uit blikjes en flesjes en steeds minder sap uit pakken. Zij wijst er verder op dat de technologie van de Brabantse fabriek in de loop der jaren ook verouderd is geraakt.

'Tetra Pak ziet de voorgestelde sluiting van de Moerdijkfabriek - met de almaar groeiende concurrentie - als een cruciale stap om regionaal competitief sterk te blijven en de langetermijngroei in Europa zeker te stellen', aldus het concern in een verklaring. De directie wil nu zo snel mogelijk met de ondernemingsraad en de vakbonden om de tafel om te praten over een sociaal plan.

715 werknemers
Tetra Pak telt in totaal ongeveer 715 werknemers in Nederland. Wereldwijd werken er ruim 23.000 mensen bij het concern, verspreid over meer dan 85 landen.

Een 'onverwachte mokerslag voor het personeel', noemt vakbond CNV Vakmensen de aangekondigde sluiting. Volgens bestuurder Henk van Beers zijn de werknemers van de fabriek mede het slachtoffer geworden van 'de constante prijzendruk van de supermarkten op de voedingsmiddelenindustrie'. 'Het moet goedkoper en goedkoper, niet alleen de producten maar ook de verpakkingen', legt hij uit. Volgens hem is Tetra Pak van plan de productie te verplaatsen naar Oost-Europa, waar lagere lonen worden betaald.

De vakbond wil samen met de ondernemingsraad onderzoeken of er toch geen mogelijkheden zijn om de fabriek open te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden