Fabeltjeskrant beste kinderprogramma 20e eeuw

(Novum) - De Fabeltjeskrant is verkozen tot het beste kinderprogramma van de 20e eeuw. Van 15 augustus tot 1 september konden kijkers stemmen op hun favoriete serie uit de afgelopen vijftig jaar. De uitslag werd zaterdagavond bekend gemaakt in het NCRV-programma TV Toppers.

De Nederlandse kindertelevisie bestaat vijftig jaar. Op 3 februari 1955 werd de KRO-poppenserie Dappere Dodo als eerste kinderserie uitgezonden. Later volgden series als Pipo de Clown, Swiebertje, Tita Tovenaar en de Fabeltjeskrant. Novum Nieuws/Peter Schavemaker Tekstproducties sprak met twee van de drie acteurs die samen verantwoordelijk waren voor alle stemmen van de Fabeltjeskrant: Esje Scherjon en Ger Smit.

Jarenlang ging bijna ieder Nederlands kind naar bed met de zin 'En dan nu maar knus naar jullie warme nestjes....en denk erom: oogjes dicht en snaveltjes toe'. Het bericht dat de Fabeltjeskrant is uitgeroepen tot beste kinderprogramma overvalt Smit. "Ik moet er nog even van bijkomen", zegt hij. "Maar het is natuurlijk fantastisch, erg leuk." Smit denkt dat de kinderserie een diepe indruk heeft gemaakt op mensen.

Anno 2005 bestaat een groot aantal websites waarop de geschiedenis van de Fabeltjeskrant beschreven staat. Een geschiedenis die begon op 1 oktober 1968, het moment door de NTS (voorloper van de NOS), de eerste uitzending te zien was. "Wel bijzonder", zegt Smit, die vertelt hoe de serie in een studio aan de Amsterdamse Prinsengracht werd opgenomen. "Het leek wel of de zon er altijd scheen", doelend op het enorme plezier dat de makers hadden om de afleveringen op te nemen.

De acteurs kunnen zich de eerste aflevering nog herinneren. "In de studio zaten we samen met regisseur Reindert de Goede en in de kelder vertoefden decorbouwer Ruud van Dijk en poppenspeler Paul Heijnneman, een deel van het pand waar we af en toe gingen kijken. Maar we werkten vooral met z'n drieën. We kregen de tekst op een presenteerblaadje, de karakters kwamen van ons uit." Scherjon is het met Smit eens. "Leen Valkenier, de schrijver van de serie, schreef ook heel erg naar ons toe."

Het inspreken van de stemmen was een groot feest voor de acteurs. "Wat hebben we gelachen en wat was het oergezellig", zegt Scherjon op een manier zoals haar alter ego Juffrouw Ooievaar dat ook gezegd had kunnen hebben. "Er was een teamgeest, maar we sloegen elkaar ook wel eens de hersens in."

Smit en Scherjon waren, samen met Frans van Dusschoten, verantwoordelijk voor de meer dan 25 stemmen. 'Hatsekidee, dat wordt weer smikkelen en smullen' 'Zoef-Zoef' en 'Meeeeeeeeeeuuuhhh' zijn herkenbare uitspraken. Volgens Scherjon komt dat omdat er door de Fabeltjeskrant een eigen taalgebruik is ontstaan. "De mensen namen het over", stelt Scherjon. "Een kreet als 'ik voel met wat appelig' zei men daarvoor helemaal niet, dat is gekomen door de serie."

Ger Smit hoeft niet lang na te denken over zijn favoriete karakter/stem. "Bor de Wolf was mijn schatje," zegt de acteur. "Eigenlijk was het een belachelijk wezen." Smit heeft nog een originele pop. Over Zoef de Haas is Smit minder positief. "Daar heb ik eigenlijk nooit iets mee gehad, een echte zenuwelijer."

Volgens Scherjon ging het inspreken van de stemmen niet altijd even gemakkelijk. "Een lastig beest was Mejuffrouw Mier",laat Scherjon weten. Ondanks het succes vond zij het een saai beest. "Ze was altijd maar aan het schoonmaken, het kostte mij de grootst mogelijke moeite." Voor het inspreken van de stem van Stoffel de Schilpad, de enige 'mannenstem' die Scherjon voor haar rekening nam, liet zij zich inspireren door haar opa en oudtante. "Het 'beest' dat het dichtst bij me kwam, behalve Juffrouw Ooievaar, was denk ik Isadora Paradijsvogel, die eigenlijk Doortje Spreeuw heette. Ze was zo lekker laconiek."

De Fabeltjeskrant werd tussen 1 oktober 1968 en 31 augustus 1974 door de NTS/NOS uitgezonden, daarna van 30 september 1985 tot en met 31 maart 1989 door de AVRO, KRO, TROS en Veronica. Herhalingen werden later, tussen 19 februari 1990 - 4 oktober 1992 door RTL4 uitgezonden. In 1969 won de serie zowel een Edison als een Gouden Televizier-ring. Tijdens de speciale Week van de Kindertelevisie, die via Z@pp (voorheen Z@ppelin) start vanaf 4 september, zal ruimschoots aandacht worden besteed aan het jubileum van de Nederlandse kindertv.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden