Fabels, flessen en vlinders van glas-in-lood

HENNY DE LANGE

De objecten in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam zijn vooral van geblazen glas. Voor andere soorten glaskunst was er in het verleden weinig aandacht. Dat komt doordat het museum is ontstaan vanuit de Glasblazerij in Leerdam. Met de aankoop van zes glas-in-loodramen maakt het museum nu een stevige inhaalslag naar een bredere collectie.

De ramen komen uit het woonhuis (Nieuwe Plantage 48, Delft) van Hugo Tutein Nolthenius (1863-1944). Hij was ruim twintig jaar directeur van de Fransch-Hollandsche Oliefabrieken Calvé-Delft en daarnaast een belangrijke kunstverzamelaar. In zijn huis hingen onder meer schilderijen van Isaac Israëls en Vincent van Gogh. Ook verzamelde hij oosters keramiek. Bij zijn aankopen liet hij zich bijstaan door de bekende kunstpaus H. P. Bremmer, die ook de adviseur was van Helene Kröller-Müller. Ook op de werkvloer van zijn slaoliefabriek was zijn liefde voor kunst merkbaar, onder meer in de sierlijke reclame-affiches naar een Jugendstil-ontwerp van kunstenaar Jan Toorop (bekend als de 'slaoliestijl').

De glas-in-lood ramen in zijn woonhuis liet hij ontwerpen door de kunstenaars Johan Thorn Prikker en Harm Kamerlingh Onnes. De laatste was een volle neef van Tutein Nolthenius en erfde na diens dood alle ramen. Daardoor is de collectie compleet gebleven. Eén raam van Kamerlingh Onnes verbeeldt de fabels van Jean de La Fontaine; op de andere zijn flessen, vlinders en bloemen te zien.

De zes ramen (verworven met steun van fondsen en particulieren) zijn net als alle andere glaskunstwerken altijd te zien in het museum, ook als ze zich in het depot bevinden. Het museum heeft, heel toepasselijk, een depot van transparant glas.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden