'F-16's vertrekken deze week voor missie tegen IS'

De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak gaan bombarderen, vertrekken naar verwachting nog deze week.Beeld anp

De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak gaan bombarderen, vertrekken naar verwachting nog deze week. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, vandaag na afloop van een briefing in de Tweede Kamer over de nieuwe missie.

Vanuit welk land de F-16's gaan opereren, wilde hij niet zeggen. Het kabinet zei vorige week te denken aan Jordanië. Nederland is nu in overleg met 'het gastland' om tot afspraken te komen, aldus Middendorp. Op de vraag of dat gastland Jordanië is, zei hij: 'Wij sluiten ons aan op een grote partner. Het gastland wil daar zelf liever geen officiële uitlating over doen.'

Belgische F-16's, die ook gaan meedoen aan de luchtaanvallen op IS in Irak, zijn al in Jordanië.

Nederland stuurt 8 F-16's naar het Midden-Oosten, waaronder twee reservetoestellen. Met de vliegtuigen gaan 250 militairen mee. De F-16's worden ingezet om met precisiewapens commandoposten, voertuigen, installaties en andere doelen van IS uit te schakelen. Ook kunnen ze Koerdische en Iraakse strijders op de grond te hulp schieten door luchtsteun te leveren.

Voorkomen burgerslachtoffers
Volgens Middendorp wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat daarbij burgerslachtoffers vallen. Daarom gelden dezelfde procedures als in Afghanistan, waar F-16's in de afgelopen jaren honderden bommen en granaten hebben afgevuurd. Voordat een vlieger z'n wapen gebruikt, is de situatie ter plaatse nauwkeurig in beeld gebracht, aldus Middendorp. De piloot doet vervolgens een laatste check. Als hij indicaties heeft dat er toch mensen in de buurt zijn die geraakt kunnen worden, kan hij de inzet stoppen.

'De coalitie heeft er geen enkel belang bij dat er burgerslachtoffers vallen', zei de hoogste militair. Maar garanties bestaan daarbij niet, benadrukte hij. Soms worden burgers als schild gebruikt of hebben de militairen ze niet kunnen waarnemen.

Zelfverdediging tegen aanval uit Syrië mag
Tijdens de briefing aan de Tweede Kamer zei Middendorp dat Nederlandse militairen die in Irak meedoen aan de strijd tegen IS zichzelf altijd mogen verdedigen, ook als ze 'van over de Syrische grens worden aangevallen'.

Nederland beperkt de militaire inzet tot Irak, omdat er internationaal geen overeenstemming is over een voldoende juridische basis voor soortgelijk militair ingrijpen tegen IS in Syrië. Defensie maakt een nationale vertaalslag van de geweldsinstructies die gelden voor landen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen IS. 'Zelfverdediging is altijd van kracht, ook indien eenheden van over de Syrische grens worden aangevallen', zei Middendorp.

Grens
Als IS-strijders vanuit Irak de grens met Syrië oversteken, mogen Nederlandse F-16's niet meer ingrijpen. Maar volgens Middendorp is dat bijna theoretisch. Als een Nederlands gevechtsvliegtuig een IS-konvooi zou zien dat naar Syrië dreigt te gaan, dan kan de F-16 dat door een luchtaanval snel voorkomen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden