F-16's bulderen dat het leger meekijkt

Militairen bang voor geweld na de uitslag

VAN ONZE CORRESPONDENT

Drie F-16's scheerden maandagmiddag met oorverdovend kabaal over Jakarta. De niet te missen militaire acte de présence komt op een gevoelig moment; vandaag kiest Indonesië een nieuwe president. Met de stationering van gevechtsvliegtuigen nabij het centrum van de macht lijkt het Indonesische leger een signaal te geven: we houden de politieke situatie in de gaten.

Dit weekend sprak de commandant van de landmacht zich al uit over de verkiezingen en het gevaar van geweld na het bekend worden van de uitslag. Hij zei bezorgd te zijn dat bij een onduidelijke verkiezingsuitslag gevechten tussen groepen rivaliserende supporters uitbreken. Het leger heeft al 'hot spots' in kaart gebracht waar troepen in hogere paraatheid zullen zijn de komende dagen.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een van de twee presidentskandidaten een klinkende overwinning zal boeken, zoals de militaire top hoopt. In de afgelopen weken werd de race steeds spannender. Prabowo Subianto, een oud-generaal uit het Soeharto-tijdperk die in verband is gebracht met mensenrechtenschendingen, gaat nu bijna gelijk op met de gouverneur van Jakarta Joko 'Jokowi' Widodo. Vooral Prabowo zou op aanmerkelijke steun onder militairen kunnen rekenen. Analisten spreken van de scherpste machtsstrijd in jaren.

Ook Achmad Sukarsono, politiek onderzoeker bij het Habibie Center, maakt zich zorgen om de mogelijkheid van geweld na de verkiezingen. "De twee kandidaten liggen nu zo dicht bij elkaar, dat de kans groot is dat de verliezende partij naar de rechtbank zal stappen om een hertelling of zelfs het presidentschap te eisen. Als de rechters onderling verdeeld raken, zal de druk op het leger toenemen om de spanningen te managen."

Vooralsnog is Sukarsono hoopvol. Hij acht de kans dat het rustig zal blijven groter dan dat er geweld ontstaat, maar het risico is er wel degelijk, waarschuwt hij. "In de kampen van beide kandidaten zit een aantal voormalig topofficieren die contact onderhouden met de huidige legerleiding. Als de machtsstrijd niet door de verkiezingen beslecht raakt, dan is het denkbaar dat deze oud-militairen hun vrienden onder de wapenen om hulp zullen vragen", zegt de politiek analist.

Generaal Budiman beloofde tegenover journalisten juist dat hij de neutraliteit van de strijdkrachten zal bewaken. Militairen in actieve dienst mogen in Indonesië niet stemmen, om politisering van het leger te voorkomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden