Ezel

Ben ik misschien een stukjesschrijver die onbeschaamd censuur op zichzelf toepast? Jazeker, en dit gebeurt volgens mijn eigen schattingen nagenoeg iedere dag. Hooguit kan ik mijn laffe instelling enigszins vergoelijken door te beweren dat ik net onder de gemiddelde columnist zit. Maar eerlijk is eerlijk: wat vanaf de vroege ochtend in de keuken tegen het tv- of radiotoestel wordt geschreeuwd, vind je 's middags zelden terug in een stukje. Waarschijnlijk komt dit doordat de tv nooit terugschreeuwt, maar een lezer wel terugschrijft. Bovendien moet je de impact van het geschreven woord niet onderschatten: niet alleen naaktfoto's op sociale netwerken kunnen mensen tot wanhoop en soms zelfmoord drijven.

Maar er is ook de zelfcensuur die men uit eigen lijfsbehoud toepast. Wil je niet in het vizier van het jihadistendom, de Hells Angels of de Mocro-maffia terechtkomen, dan dienen je woorden met een subtiel jasje te worden aangekleed, zodat ze voor halve analfabeten ondoorgrondelijk blijven. Een kwestie van techniek.

Afgelopen weekeinde stond in NRC Handelsblad een interview met VVD'er Halbe Zijlstra dat deels hierover ging. Volgens hem durft een grote groep journalisten, cabaretiers en schrijvers geen openlijke kritiek meer te leveren op de islam en extremistische bewegingen als het salafisme. Dit noemt Zijlstra 'de sluipende ondergraving van onze democratie'. De inkt van het interview was nog niet droog toen twee moedige cabaretiers zich via twitter aan het front meldden. Sanne Wallis de Vries: 'Wie dan, Halbe? Ben oprecht benieuwd.' Erik van Muiswinkel: 'Halbe, Paasheld op sokken, noem eens een naampje?'

Laat De Vries en Van Muiswinkel als eersten hun naam aan Halbe leveren. Van hun blasfemische vermogens jegens Mo de Profeet heb ik tot op heden weinig gemerkt. Wat ook niet per se hoeft, behalve wanneer je je twitter-spierballen laat rollen. De laatste die het aandurfde was Hans Teeuwen, maar wegens familie-uitbreiding is hij afgehaakt.

Ook zei Zijlstra in het interview dat als Reve nog had geleefd en geschreven had dat hij de profeet, als de beruchte ezel-God van toen, van achteren in zijn geheime opening zou nemen, de schrijver nu zou worden omgelegd. Het bracht Arnon Grunberg gisteren op een idee. In de Volkskrant schreef hij: 'Laten we de proef op de som nemen: ik wil de profeet Mohammed en Allah in hun Geheime Opening bezitten, omdat ik zoveel van hen houd.' Als over een jaar deze eeuwige adolescent nog niet is omgelegd dan, stelt hij voor, 'mag ik de heer Zijlstra drie keer in zijn Geheime Opening bezitten. Afgesproken, heer Zijlstra?'

Wat subtiele woorden betreft moet je niet bij Arnon zijn, die hier natuurlijk geen enkel risico loopt: heeft hij niet aan het einde van zijn vermeende blasfemie zijn liefde voor Allah en de profeet verklaard? De enige belediging is hier op de ongevaarlijke Zijlstra gericht. Wat Grunberg werkelijk riskeert? Misschien een beschaafd pak slaag van Zijlstra op zijn puberale billetjes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden