Extremisten vermoorden enige christen in Pakistaanse regering

De Pakistaanse minister voor minderheden Shahbaz Bhatti, die gisteren werd vermoord, wist dat zijn opstelling hem zijn leven zou kunnen kosten. Hij was de enige christen in de regering en verzette zich tegen de wet tegen blasfemie, die het beledigen van de Koran en de profeet Mohammed strafbaar stelt en die volgens mensenrechtenactivisten vaak wordt aangewend om persoonlijke vetes op te lossen.

Hij zat net in zijn auto na een bezoekje aan zijn moeder in een gegoede buurt van Islamabad toen een witte auto zijn weg blokkeerde. Drie schutters stapten uit en schoten op hem. Daarmee hebben extremisten weer een stuk van de publieke ruimte voor zichzelf opgeëist, ten koste van de vele gematigden in Pakistan.

De 42-jarige Bhatti zette zich sinds zijn aantreden in 2008 in voor het veranderen van de godslasteringwet. Eind vorig jaar was de rustige en diplomatieke Bhatti op de bres gesprongen voor de christelijke vrouw Aasia Noreen, die op basis van deze wet de doodstraf had gekregen. Volgens lokale media werd na de moord een pamflet in de buurt verspreid, dat was getekend door Al-Kaida en de lokale taliban.

Gouverneur Salmaan Taseer van Punjab, die zich ook voor Noreen had ingezet, werd eerder dit jaar vermoord door zijn eigen lijfwacht. Die verklaarde dat hij dat had gedaan omdat Taseer de blasfemiewet had aangemerkt als een 'zwarte wet'. Een persoon die waarschijnlijk ook hoog op het lijstje staat van extremisten is Sherry Rehman, een parlementslid dat zich eveneens inzette voor een rechtvaardiger godslasteringwet.

Maar ook zonder de controverse rond deze wet zijn de afgelopen jaren honderden gematigde religieuze leiders, stamhoofden en andere personen in Pakistan vermoord - simpelweg omdat ze gematigd waren.

Bhatti, die zijn strijd voor de rechten van minderheden al in zijn tienerjaren begon, zei vier maanden geleden: ¿Ik leef voor de medemens in nood en zal sterven om zijn rechten te verdedigen. Bedreigingen kunnen mijn overtuigingen en principes niet veranderen.¿

Voor veel Pakistanen is iedere moord op een gematigd persoon het bewijs van een nieuwe ongeschreven wet: wie zijn idealen voor het voetlicht wil brengen, stelt zich bloot aan de doodstraf. Dus slaat de angst hen om het hart. Zo geven twee getuigen van de moord op Bhatti schoorvoetend toe dat ze - nadat ze de eerste schoten hoorden - alles hebben gezien. ¿Ik zag de schutters, maar als de politie me daarnaar vraagt, ontken ik dat glashard. De taliban kunnen mij ook vermoorden.¿ Meer details willen ze niet kwijt.

Een handjevol activisten houdt 's avonds in Islamabad een demonstratie tegen de moordenaars. Kaarslichtjes op twee tafels weerstaan de motregen. De aanwezigen eisen van hun overheid strenge voorbeeldstraffen voor de moordenaars van Taseer en Bhatti, en maatregelen die extremisten ontmoedigen om dit soort aanslagen te plegen. Het wordt samengevat op een van de spandoeken: Stop deze gekte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden