Extremisten jutten jonge moslims op

Djihadstrijders staan in de woestijn klaar om in Syrië te gaan vechten. Beeld ap
Djihadstrijders staan in de woestijn klaar om in Syrië te gaan vechten.Beeld ap

Moskeeën in Nederland noemen de organisaties Sharia4Holland, Behind Bars en het officieel opgeheven Sharia4Belgium als netwerken voor jonge, zeer orthodoxe djihadstrijders. Ook wordt de eveneens officieel opgeheven Straat Dawah genoemd door betrokkenen van moskeeën van diverse pluimage: van gematigd tot aan salafistisch. De moskeeën willen niet met naam in de krant, omdat ze vrezen voor repressailles.

Of leden van de genoemde organisaties letterlijk oproepen om in Syrië te gaan vechten, wordt niet duidelijk. Maar dat zelfs de meest orthodoxe moskeeën door deze jonge moslims als te soft worden gezien, staat vast. De moskeeën zeggen dat ook.

Een voorbeeld: de leider van Sharia4Belgium en Sharia4Holland, Abu Imran alias Fouad Belkacem, verklaarde in een YouTube-filmpje van 12 februari 2012 de gedode Al-Kaida-leider Osama bin Laden tot held.

Sharia4Holland en Behind Bars worden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding genoemd als clubs die zich mogelijk bezighouden met djihadreizen.

Amerikaanse ambassadeur
Radicaliseringsexpert Halim el Madkouri van Forum, instituut voor multiculturele vraagstukken, zegt dat de moskeeën deze (ondergrondse) netwerken vrezen. De leden communiceren veel via internet en komen nauwelijks nog in moskeeën.

Gevreesd wordt dat deze lokale netwerken zich aansluiten bij bijvoorbeeld Ansar al Sharia. Die islamistische organisatie wordt ervan verdacht de Amerikaanse ambassadeur in Libië te hebben gedood.

Volgens El Madkouri zien de leden van Ansar al Sharia er helemaal niet uit als radicaal of orthodox moslim. In veel gevallen scheren zij hun baarden af en kleden ze zich westers, waardoor ze niet opvallen.

Ideologisch zijn ze echter wel extreem. Ze willen een islamitische staat invoeren waarin de sharia geldt, evenals de organisaties Sharia4Holland, Behind Bars en Sharia4Belgium.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden