Opinie

Extremisme overschaduwt pausbezoek aan Israël

Paus Franciscus bij de afscheidingsmuur die op de Westelijke Jordaanoever staat. Beeld epa
Paus Franciscus bij de afscheidingsmuur die op de Westelijke Jordaanoever staat.Beeld epa

GIED TEN BERGE   Waarom laten zoveel joden het nog steeds afweten als het erom gaat de politiek van Israël aan de kaak te stellen, wil theoloog Gied ten Berge weten.

De ontmoeting vandaag tussen paus Franciscus, de Grieks-orthodoxe patriarch van Constantinopel en de hoofden van de kerken in Jeruzalem is de kern van het pausbezoek aan het heilige land. Samen met het bezoek aan Bethlehem heeft de paus zo de schijnwerper gezet op de benarde positie van christenen in het Midden-Oosten en op christelijke Palestijnen in het bijzonder.

In het verleden werd bij zulke bezoeken veelal het licht gezet op de joods-christelijke betrekkingen en dan ging het vooral over schuld en boete van christenen tegenover hun oudere broeders en zusters in het geloof. Maar het moment is gekomen om een wedervraag te stellen: waarom laten zoveel joden én ook christenen met een groot hart voor Israël het nog steeds afweten als het gaat om de politiek van Israël? Er zijn trouwens ook joden die zich dat afvragen.

Dit pausbezoek wordt overschaduwd door extremisme, nu ook onder joodse Israëliërs. De Israëlische regering dient daarop aangesproken te worden, want ze gaat niet vrijuit. Vijf kwesties.

Annexaties
De voortgaande annexatie van Palestijns land voor de muur en de bouw van illegale nederzettingen op Palestijns territorium heeft nu ook de Vallei van Cremisan, bij Bethlehem, bereikt en dreigt het bestaan van 58, voor een groot deel christelijke families onmogelijk te maken.

De wijn die door deze boerenfamilies wordt verbouwd is internationaal bekend als wijn die gebruikt wordt in eucharistie- en avondmaalsvieringen. Het klooster in de vallei kan straks geen onderwijs meer geven aan hun kinderen. Cremisan staat niet op zichzelf. Na het mislukken van de missie van minister Kerry ziet Israël zijn kans schoon om full speed door te gaan met zulke annexaties en illegale bouwprojecten.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft dit jaar geweigerd uitspraak te doen over de zogenaamde veiligheidsmaatregelen voor de viering van Pasen in Jeruzalem. Palestijnse christenen en kerkleiders hadden zich tot de rechtbank gewend om te protesteren tegen de beperkingen van de bewegingsvrijheid en beperkende 'veiligheidsmaatregelen'. Omgekeerd: met Pesach ging de stad op slot voor Palestijnen.

Haatmisdrijven
Op 7 mei schreef rabbijn Ron Kronish, directeur van het Israëlische Centrum voor Interreligieuze Dialoog (ICCI) over wat hij de 'de criminele haatepidemie in Israël' noemt tegen kerken en moskeeën. Meer dan dertig vernielingen in één jaar! "Dit moet stoppen. Het is dringend en kan niet meer onder het tapijt worden geveegd! Elke dag, soms wel twee keer per dag, zijn er haatmisdrijven van vandalisme, gepleegd door joden gericht tegen moskeeën en kerken in Israël. Gisteren was het een moskee. Vandaag is het een kerk. Wat zal er morgen gebeuren?"

De obsessie van premier Netanjahoe om van minderheden te eisen dat ze trouw beloven aan het 'joodse' karakter van de staat Israël is onverenigbaar met het principe van gelijke burgerrechten. Israël probeert nu met de recent ingevoerde dienstplicht voor christelijke Israëliërs wiggen te drijven in eigen land en in de bezette gebieden: tussen christenen en tussen christenen en moslims. Kerkelijke leiders hebben hiertegen geprotesteerd.

Trouw berichtte afgelopen week dat het Israëlische leger ruim 1500 fruitbomen op het land van de Tent of Nations heeft verwoest, het vredesproject van de Palestijnse christelijke familie Nassar, die hun land gebruikt als plaats voor ontmoeting en dialoog tussen christenen, joden en moslims. Aan de vooravond van het pausbezoek was dat een provocatie van formaat aan eenieder die zich inzet voor betere betrekkingen tussen de Abrahamitische religies. De paus is een van hen.

Gied ten Berge: socioloog en katholiek theoloog; actief in het vredeswerk tussen Israëliërs en Palestijnen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden