Extreem-rechts zoekt tegenwicht tegen CD Ook persoonlijke geschillen staan nog in de weg

Van onze verslaggevers AMSTERDAM - Een mogelijk nieuw op te richten federatie van een aantal kleine extreem-rechtse partijen moet tegenwicht gaan bieden aan de Centrum Democraten (CD) en CP'86. Vertegenwoordigers van onder meer het Nederlands Blok en de Burgerpartij Nederland voeren hierover oriënterende gesprekken.

Behalve de Burgerpartij Nederland en het Nederlands Blok, die beide uit de CD zijn voortgekomen, doet ook het veel minder bekende Patriottisch Democratisch Appel (PDA) aan de besprekingen mee.

De leider van het Nederlands Blok, de Utrechtse makelaar W. Vreeswijk, toont zich voorzichtig positief over een mogelijke krachtenbundeling. Een verder gaande versnippering van extreem-rechts kost naar zijn mening op de lange duur onnodig veel geld en energie. Overigens stapten alleen al in de afgelopen weken vier CD-raadsleden naar zijn partij over.

Voorzitter J. Janszen van de afdeling Limburg van de CD deed dit gisteren. Volgens Janszen is de CD een familiebedrijf van Janmaat en zijn partner, Schuurman, geworden, die als dictators optreden. Janmaat wil de partij bewust klein en controleerbaar houden, meent Janszen. “Leden met kwaliteit en een kritisch opbouwende geest worden stelselmatig weggezuiverd.”

Janszen beweert dat hij geprobeerd heeft om de democratisering in de partij op gang te brengen, maar dat hij daarvoor absoluut geen kans kreeg. De CD is volgens Janszen een partij waar drugdealers, neo-nazi's, kinderontuchtplegers en volksverraders welkom zijn, terwijl het Nederlands Blok volgens hem de enige èchte nationalistische partij is. Janszen blijft zelf wel gewoon lid van de gemeenteraad in Heerlen. Van kiezersbedrog is volgens hem geen sprake, omdat de mensen in Heerlen, die op de CD hebben gestemd het eigenlijk niet eens zijn met de Centrum Democraten, maar met het Nederland Blok.

Ook secretaris Poppe van de Burgerpartij Nederland constateert een grote versnippering onder extreem-rechts. Om die reden doet zijn partij aan de besprekingen over een mogelijke samenwerking mee, zegt Poppe. Zelf is hij raadslid in Vlissingen, waar hij enkele maanden geleden uit de CD stapte, nadat Janmaat hem wegens openlijke kritiek op zijn leiderschap had geschorst. Poppe sloot zich aan bij de pas opgerichte Burgerpartij Nederland van Van der Eijk, ook afkomstig van de CD. Deze partij heeft inmiddels acht gemeenteraadsleden, allen CD-dissidenten.

De CD zelf is voor de besprekingen over een nauwere samenwerking danwel federatie in het geheel niet uitgenodigd. In een eerste reactie zegt Janmaat daar niet rouwig om te zijn. “Wij hebben geen behoefte aan dit soort gesprekken. Ze moeten maar lid van de CD worden, als ze een grote partij willen.”

De vorming van een daadwerkelijke federatie zal nog heel wat voeten in de aarde hebben. Zo wil Poppe van de Burgerpartij Nederland dat alle deelnemers zich achter de anti-discriminatiecode van zijn partij scharen, terwijl het Nederlands Blok een dergelijke code altijd 'onzinnig' heeft gevonden.

“We leven nu eenmaal in een doelgroepen-samenleving. Iedereen discrimineert iedereen in meer of mindere mate. Zo werkt het systeem. Het hele flauwekulverhaal van niet discrimineren slaat nergens op”, aldus Vreeswijk van het Nederlands Blok.

Hoeveel partijen precies aan de 'krachtenbundeling' zullen meedoen, is vooralsnog onduidelijk. Er gaan al voorzichtige stemmen op om ook de CD bij de besprekingen te betrekken.

Ook zullen nog de nodige persoonlijke conflicten moeten worden uitgevochten. Zo betichtte Poppe het Nederlands Blok enkele maanden geleden nog van “zware discriminatie” en zei Vreeswijk publiekelijk dat Poppe “publiciteitsgeil” is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden