Extreem-rechts gaat Europees

Tegendemonstratie beter bezocht 'Stap richting Europese anti-islamorganisatie'

Ongeveer 150 aanhangers van diverse Europese anti-islamorganisaties demonstreerden zaterdag in het Deense Aarhus om 'een sterke boodschap af te geven aan Europese leiders' dat islamisme niet wordt getoleerd.

Het aantal demonstranten was veel lager dan verwacht. "Maar wij zeggen hardop wat veel mensen denken," aldus een vertegenwoordiger van de Noorse Defence League. Deelnemers uit onder meer Engeland, Frankrijk, Denemarken hielden speeches en deelden folders uit met de tekst 'Muslims go home'.

Tommy Robinson, de leider van de English Defence League, bevestigde dat de Engelse organisatie ter plaatse was met vijftien deelnemers. Eerder had hij verklaard met enkele honderden aanhangers naar Denemarken te komen.

Maar terwijl Deense commentatoren opgelucht leken over de lage opkomst, waarschuwde professor Matthew Goodwin, specialist in rechts-extremisme van de universiteit van Nottingham, voor te snelle conclusies. "Het gaat niet zozeer om het aantal deelnemers als wel om wie het zijn. Dit zijn allemaal hooggeplaatste leden van de verschillende Defence Leagues en andere organisaties", aldus de Britse hoogleraar op de Deense radio. Hij meent dat de ontmoeting een belangrijke stap vormt in de ontwikkeling van een gezamenlijke Europese anti-islamorganisatie. Vertegenwoordigers van de Deense en Zweedse Defence Leagues bevestigden tegenover Trouw dat er voorafgaand aan de demonstratie is vergaderd over nauwe Europese samenwerking.

De tegendemonstratie 'Aarhus voor diversiteit' trok ongeveer vijfduizend deelnemers, onder wie veel gezinnen met kinderen en bejaarden. Aan het einde van de middag lukte het groepen jonge allochtonen en linkse tegendemonstranten door het politiecordon heen te breken. Dat leidde tot enkele vechtpartijen en vernielingen.

De Deense politie heeft 83 tegendemonstranten aangehouden. Volgens de verscherpte wetgeving en de 'raddraaierparagraaf' moesten zij een boete van 538 euro betalen.

'De schrammen zijn lelijk, maar we kunnen nog steeds onze rug rechten omdat wij ons als stad niet hebben laten intimideren en onze poorten niet hebben gesloten voor deze demonstratie,' schreef een van de commentatoren van een lokale krant over de betoging van de Defence Leagues.

Diplomatieke rel rond racistische posters
Ze hebben er slechts kort gehangen, maar voldoende lang om een diplomatieke rel te ontketenen. De Innsbruckse afdeling van de uiterst rechtse Oostenrijkse Freiheitliche Partei (FPÖ) beloofd gisteren haar posters met het Duitse rijmpje 'Heimatliebe statt Marokkaner-Diebe' - 'Vaderlandsliefde in plaats van Marokkaanse dieven' - direct weg te halen.

Met de posters probeerde de FPÖ stemmers binnen te halen voor de lokale verkiezingen van 15 april. Maar Marokko reageerde als door een wesp gestoken. De regering riep de Oostenrijkse ambassadeur in Rabat op het matje en dreigde een rechtszaak aan te spannen, omdat er sprake zou zijn van belediging van 'het hele Marokkaanse volk'. Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie startte gisteren zelf alvast een onderzoek wegens het aanzetten tot raciale haat.

De landelijke leider van de FPÖ, Herbert Kickl, verdedigde zich nog even in de krant Die Presse met de mededeling dat de criminele wereld in Innsbruck 'massaal gemarkeerd wordt door immigranten van Marokkaanse origine'. Maar de lokale FPÖ-leider August Penz wilde kennelijk een eventueel proces niet afwachten. Hij bezwoer dat hij 'nooit de bedoeling had iemand te kwetsen' en maakte zijn excuses voor de 'inhoud en vorm' van de affiches.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden