Extreem lage melkprijs breekt boeren zuur op

Koeien (Jörgen Caris, Trouw)

De huidige melkprijs is zo laag, dat 85 procent van de melkveehouderijen niet meer aan alle reguliere verplichtingen kan voldoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van Wageningen Universiteit.

Onderzoeker Jacob Jager gaat daarbij uit van een geschatte melkprijs van 27 euro per honderd kilo melk voor 2009 – inclusief bedrijfstoeslagen van Brussel. Daarbij baseert hij zich op de prijsontwikkeling van zuivel de afgelopen maanden. „Aan 27 euro heeft 85 procent van de bedrijven onvoldoende om aan alle verplichtingen van een goede bedrijfsvoering te voldoen. Dan moet je denken aan aflossingen aan de bank, vervangingsinvesteringen maar ook privé-uitgaven”, zegt Jager.

Siem-Jan Schenk, voorzitter van LTO vakgroep Melkveehouderij, erkent dat 2009 een beroerd jaar is voor de melkveehouderij. „Maar er zijn ook tekenen van herstel. Zo neemt het aanbod van melk op de wereldmarkt af. Het laatste wat we moeten doen is de liberalisering terugdraaien.”Â

Dat willen wel de boeren, onder andere de Nederlandse vakorganisatie Dutch Dairy Board (DDB), die tot in Brussel actie voeren. 15 procent van de 20.000 melkveehouderijen heeft evenwel voldoende aan de lage melkprijs van 27 euro. „Dat zijn vooral grotere bedrijven, met minstens tachtig koeien, die vaak worden geleid door oudere ondernemers.”

Bedrijven die problemen ondervinden zijn vaak klein van omvang, groeien weinig, kennen een lage melkproductie en hoge rente- of aflossingsverplichtingen. Dat komt omdat vorig jaar, toen de melkprijs nog hoog was, flink is geïnvesteerd in de hoop op betere tijden. Ook startende boeren, die net een bedrijf hebben overgenomen, hebben het moeilijk. Voor zo’n overname is vaak geld geleend, wat hoge verplichtingen inhoudt.

Jager heeft voor zijn onderzoek gebruik gemaakt van de financiële gegevens van 150 boerderijen. Die bedrijven worden al zes jaar lang door het LEI gevolgd en zijn volgens Jager representatief voor de gehele Nederlandse melkveehouderij die 20.000 bedrijven telt.

Toch verwacht Jager niet direct veel faillissement of gedwongen bedrijfsbeëindiging in de sector. „Een bedrijf met problemen kan besluiten om vervangingsinvesteringen uit te stellen. Of bij de banken aan te kloppen voor het opschorten van betalingen. Maar lang duren moet het natuurlijk niet.”Â

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden