Extra verlof voor vaders is een 'grote stap'

Beeld thinkstock

De uitbreiding van het vaderschapsverlof laat nog zeker een jaar op zich wachten. Toch zijn de eerste reacties op het kabinetsplan positief. Al zijn er ook onduidelijkheden. ‘Geldt deze regeling voor alle vaders? Dus ook voor zzp’ers?’

Er gaan al geruchten over een enorme babyboom in juli 2020. Ilze Smit, campagneleider vaderschapsverlof bij kenniscentrum Rutgers, zegt het min of meer grappend, maar de kabinetsplannen kunnen echt voor een omslag zorgen. “Vergeleken met de twee dagen verlof van nu, is dit een grote stap. Wij zijn heel blij.”

Partners krijgen van het nieuwe kabinet vijf in plaats van twee dagen kraamverlof. Dat gaat op 1 januari 2019 in. Daarbovenop krijgen partners, doorgaans vaders, aanvullend nog vijf weken verlof, dat in het eerste half jaar na de geboorte moet worden opgenomen. Het UWV betaalt in die weken een uitkering, tegen 70 procent van het dagloon. Dat verlengde verlof gaat 1 juli 2020 in.

Teruggang in inkomsten

Voor vaders is de teruggang in inkomsten nu de grootste belemmering om verlof op te nemen, zegt Smit. “Als ze in het eerste half jaar wel de primaire zorg op zich nemen, is de verdeling van zorgtaken later vaak eerlijker. Dit kan echt de oude rolpatronen tussen vaders en moeders doorbreken.”

Jop de Vrieze (34) herkent dat van die financiën wel. Na de geboorte van zoon Zev, nu zeven maanden geleden, heeft hij zoveel mogelijk tijd vrij gemaakt­­, maar helemaal stoppen ging niet als freelance journalist. “Mijn vrouw is ook zzp’er en de uitkering die zij voor haar zwangerschapsverlof kreeg, was niet heel hoog.”

De Vrieze publiceerde vorig jaar het boek ‘De Karakterman’. Hoe word je een man die waar nodig sterk is, maar die ook zijn emoties kan tonen, staat er op de achterflap. Hij wil zich geen rolpatronen laten opleggen. De Vrieze en zijn vrouw hebben de zorgtaken bewust eerlijk gedeeld.

“Ik hoor mannen wel zeggen dat ze niet zo veel met baby’s hebben, dat je daar nog niet goed contact mee kunt hebben. Ik vind dat egoïstisch, want je laat de vieze luiers en nachtelijke uren aan je vrouw. Het is ook kortzichtig. Juist als je er dicht op zit, zie je zoveel veranderen als ze klein zijn.”

Poortwachter

Mannen die de eerste slag missen, zien hun vrouw vaak veranderen in een soort poortwachter, zegt De Vrieze. “Als vaders in het begin staan te klungelen, horen ze al gauw: ‘Laat mij dat maar doen’.” Zowel De Vrieze als zijn vrouw hebben daarvoor gewaakt.

Voor freelancers is de formulering van het kabinet trouwens nog wel wat vaag. ‘De werknemer ontvangt de uitkering’, schrijven VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Is een zzp’er ook een werknemer? Ilze Smit gaat daar wel van uit. “Dit is geld dat door de overheid, via het UWV, wordt uitgekeerd. Werkgevers hebben daar geen kosten aan. En doel van de regeling is dat vaders een band opbouwen met hun kind. Dat geldt dan natuurlijk voor alle vaders.” Als het niet zo is, zien Rutgers en vakbonden er op toe dat er ook een regeling komt voor zelfstandigen, belooft ze.

Overdraagbaar verlof

Bij kenniscentrum Rutgers zijn ze ook enthousiast over de opmerking dat het partnerverlof niet overdraagbaar is. In een land als Duitsland, waar een deel van het verlof verdeeld mag worden, staan mannen hun dagen systematisch af aan hun vrouw. En het feit dat het nog tweeënhalf jaar duurt? Ilze Smit denkt dat het niet veel sneller kan. “Voor organisaties als het UWV is dit een hele operatie, we hebben dan liever dat het goed gebeurt­­, in plaats van snel.”

Een klein kritiekpuntje dan toch. Het kabinet geeft aan dat ruimer verlof voor partners een eind kan maken aan ‘zwangerschapsdiscriminatie’. Volgens Rutgers werkt dat pas echt als beide partners evenveel kraamverlof krijgen: ieder twaalf weken.

Lees ook: 
Vaderschapsverlof zou verrijking zijn voor mannen (commentaar)
Ondernemer Nina Pierson roept op tot modernisering van het vaderschapsverlof

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden