Extra toezicht op ziekenhuis na nieuwe doden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam onder verscherpt toezicht gesteld. In die instelling zijn de afgelopen dagen nog eens vier patiënten met een multiresistente bacterie overleden. De inspectie was er niet over ingelicht.

Het totaal aantal doden sinds het begin van de uitbraak, in september vorig jaar, staat nu op 25.

Het is onduidelijk of de patiënten door toedoen van de bacterie zijn overleden. Ze waren volgens het ziekenhuis vóór de besmetting al erg ziek en verzwakt. Een Leidse hoogleraar onderzoekt de rol van de bacterie bij de sterfgvallen. In september verschijnt zijn rapport.

Volgens New Yorkse artsen kan de bacterie, een Klebsiella pneumoniae die bestand is tegen antibiotica uit de zwaarste categorie, de sterftekans van erg zieke patiënten met een factor twee tot drie verhogen. De Amerikanen schreven dit in 2008 in het vakblad Infection control and hospital epidemiology. Hun onderzoek is volgens een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis niet naar de Rotterdamse situatie te vertalen. "Elk type bacterie is anders, dus dat is appels met peren vergelijken."

Eén slachtoffer lag op de afdeling voor brandwonden. Van daaruit worden veel patiënten naar andere ziekenhuizen doorgestuurd. De bacterie kan hierdoor naar talloze instellingen verspreid zijn.

De meeste eerdere patiënten lagen op de intensive care, maar de patiënten hebben waarschijnlijk ook op andere afdelingen gelegen. Het ziekenhuis test of 1800 onlangs ontslagen patiënten besmet zijn, om zo een goed beeld van de uitbraak te krijgen. Voor zover nu bekend zijn minstens zeventig mensen drager van de bacterie. Naar verwachting zullen zij de bacterie na verloop van tijd vanzelf kwijtraken.

De directie denkt dat de uitbraak uit de hand is gelopen doordat medisch personeel de hygiëne onvoldoende in acht heeft genomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden