Extra stemdag Zimbabwe

KAAPSTAD - De Zimbabwanen krijgen een extra dag om te stemmen voor een nieuwe president. Dat heeft het Hooggerechtshof in Zimbabwe gisteravond besloten, op verzoek van de oppositiepartij MDC.

De twee verkiezingsdagen afgelopen weekeinde bleken niet genoeg om de Zimbabwanen allemaal hun stem te laten uitbrengen. Gisteravond gingen nog geruchten dat de regering van president Robert Mugabe in beroep zou gaan tegen de uitspraak.

Urenlang, soms de hele nacht, stonden Zimbabwanen de afgelopen twee dagen in de rij. De opkomst was massaal, wat volgens de meeste voorspellingen gunstig is voor oppositiekandidaat Morgan Tsvangirai van de MDC, de Beweging voor Democratische Verandering. Vooral in de grootste steden Harare en Bulawayo, waar hij de meeste aanhang heeft, verliep het stemmen echter uiterst traag doordat er te weinig stemlokalen waren, waarin bovendien nog te weinig functionarissen zaten. Na de officiële sluitingstijd om zeven uur gisteravond stonden nog tienduizenden Zimbabwanen in de rij.

De regering van president Mugabe zei gisteren dat de stembussen desnoods tot laat in de avond open konden blijven, maar dat er geen noodzaak was voor een extra verkiezingsdag. De oppositiepartij MDC stapte daarom naar het Hooggerechtshof. Volgens de MDC heeft de regering met opzet het aantal stemlokalen in de hoofdstad met een derde verminderd, om het de stadsbewoners lastig te maken op Tsvangirai te stemmen. Voor de 800000 kiezers in Harare (bijna een zesde van alle stemgerechtigden) waren er slechts 135 stemlokalen.

Vergeleken met het geweld van de afgelopen maanden verliepen de verkiezingsdagen relatief vreedzaam. In enkele gevallen vuurden politie en leger traangas af, om menigtes uiteen te jagen die probeerden de stemlokalen binnen te dringen. In een buitenwijk van Harare raakten daarbij 12 mensen gewond.

Volgens de oppositie en onafhankelijke waarnemers ging met name in plattelandsgebieden de intimidatie ook tijdens de verkiezingen door. Militanten van de regeringspartij Zanu-PF zouden twee stemlokalen hebben overgenomen en stembiljetten uit een ander lokaal hebben gestolen. Elders arriveerden biljetten die al waren ingevuld in het voordeel van Mugabe.

Veel zal afhangen van het oordeel van de buitenlandse waarnemersmissies, onder andere van de SADC (organisatie van landen in Zuidelijk-Afrika), de Organisatie van Afrikaanse Eenheid en het Gemenebest, dat over de Zimbabwaanse kwestie langs 'zwart-blanke' lijnen is verdeeld.

Hoewel ook de waarnemers vroegen om verlenging van de verkiezingen, is het vanwege hun mogelijke solidariteit met Mugabe twijfelachtig of ze zullen oordelen dat ze niet 'vrij en eerlijk' zijn verlopen. De uitslag wordt pas over enkele dagen verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden