Extra psychiaters moeten Pieter Baan Centrum ontlasten

© ANP Beeld
© ANP

Het Pieter Baan Centrum vliegt extra psychiaters in om de enorm gestegen wachttijd voor onderzoek terug te dringen. Psychiaters die al bij het PBC werken, worden van hun andere taken ontheven, zodat ze zich volledig op het psychiatrisch onderzoek van verdachten kunnen storten. Bovendien wordt bekeken of de onderzoeken ook op andere locaties dan alleen het PBC kunnen worden uitgevoerd.

Nico de Fijter

Dat schrijft staatssecretaris Teeven (VVD, veiligheid en justitie) vandaag aan de Tweede Kamer.

Verdachten die voor onderzoek naar het PBC zijn gestuurd, moeten op dit moment 23 weken wachten voordat ze aan de beurt zijn. Terwijl de gemiddelde wachttijd de afgelopen jaren een maand of twee, drie was.

Door de gestegen wachttijd lopen volgens Teeven zo'n twintig rechtszaken vertraging op. Het complete PBC-traject - wachttijd plus onderzoek plus het schrijven van de rapportage - duurt door de gestegen wachttijd nu zo'n elf maanden.

In het PBC wordt de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken onderzocht. Ook tbs'ers over wie advies nodig is voor een beslissing over verlenging van hun tbs kunnen naar het observatiecentrum in Utrecht worden gestuurd.

Volgens Teeven ligt de stijging van de wachttijd vooral aan "de geringe beschikbaarheid van psychiaters" bij het PBC. Maar het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), waarvan het PBC onderdeel is, meldde onlangs in deze krant dat er gewoon bijzonder veel aanmeldingen zijn voor psychiatrisch onderzoek.

De extra psychiaters die worden ingezet, zijn freelancers of komen van andere instellingen die aangesloten zijn bij het NIFP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden