Extra muggen loslaten om ziektes tegen te gaan, werkt dat wel?

Onderzoekers zetten miljoenen muggen in om gevaarlijke ziektes als zika te bestrijden.Beeld AD

Inwoners van de Californische stad Fresno kunnen de komende weken een heuse muggenplaag verwachten. Wetenschappers van Googles onderzoeksinstituut Verily laten de komende weken twintig miljoen muggen extra rondvliegen in de stad. Op die manier hopen ze de verspreiding van gevaarlijke ziektes als Zika en dengue tegen te kunnen gaan.

Een miljoen muggen lieten de onderzoekers afgelopen vrijdag los in Fresno. En dat herhalen ze twintig weken lang. De muggen zijn allemaal mannetjes en zijn geïnfecteerd met de bacterie Wolbachia. Daardoor raken ze onvruchtbaar. Als de mannetjes met vrouwtjes paren, komen de eitjes niet uit, en dus komen er minder muggen uit om ziektes over te brengen. 

Muggenplaag

Het goede nieuws voor de inwoners van Fresno is dat mannetjesmuggen niet bijten. Ze zorgen dus niet voor extra pijnlijke muggenbulten. Monica Teran, inwoner van Fresno, wil best voor een tijdje wat meer muggen verdragen, zolang er maar een oplossing komt voor de muggenplaag die de stad teistert. “Deze zomer word ik meer gebeten door muggen. Vaak zie ik gewoon een zwerm muggen langs vliegen”, zegt ze tegen het Australische ABC News.

Maar werkt de methode wel? Muggendeskundige Bart Knols van de Radboud Universiteit is daar nog niet zeker van. Onderzoekers pasten de methode eerder toe in Australië en Indonesië, met wisselend resultaat. “Muggen zijn lui. Ze verplaatsen zich niet echt.” De onderzoekers lieten muggen los langs een Australische vierbaansweg. Daar deden ze hun werk. Maar aan de andere kant van de weg kwamen ze niet en konden vrouwtjesmuggen alsnog bevruchte eitjes leggen.

Ook is de mug de onderzoekers wellicht te slim af, voorspelt Knols. Bij paring speelt geur een belangrijke rol. Op een gegeven moment zouden de vrouwtjesmuggen de losgelaten mannetjes die met de bacterie zijn besmet kunnen herkennen. Dan geven ze de voorkeur aan ‘wilde mannetjes’. 

Bij het infecteren van de muggen met de bacterie speelt ook nog een probleem op. “Tijdens het kweekproces worden mannetjesmuggen van vrouwtjesmuggen gescheiden aan de hand van de grootte van de cocon. De cocon van mannetjes is kleiner. Maar er zijn natuurlijk ook weleens kleinere vrouwtjes, waarna hun cocon ook wordt doorgelaten. De vruchtbaarheid van de vrouwtjes wordt niet aangetast door de bacterie en zij kunnen zich dus alsnog voortplanten.”

Groen systeem

Toch is de methode interessant, vindt Bart Knols. “Het is een groen systeem. Meestal wordt gekozen voor het gebruik van insecticiden, maar daarmee worden ook nuttige insecten zoals vlinders en bijen gedood. De gekweekte mannetjesmuggen gaan op zoek naar hun eigen soort.” Kan de methode ook ingezet worden bij een muggenplaag in Nederland? Knols verwacht van niet. “Als er acuut een muggenplaag uitbreekt, kun je niet weken wachten tot je een kweeksysteem hebt opgezet. Dan gaan we er waarschijnlijk toch op de chemische manier tegenaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden