Asielopvang

Extra maatregelen in Ter Apel: cameratoezicht en politie mag fouilleren

Asielzoekers op het voorterrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel, 17 augustus 2022 Beeld REUTERS
Asielzoekers op het voorterrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel, 17 augustus 2022Beeld REUTERS

De politie gaat actiever de orde handhaven op het terrein voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Redactie Trouw

De gemeente Westerwolde heeft het terrein voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Ter Apel per direct aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daardoor mag de politie op het voorterrein preventief fouilleren en verscherpt cameratoezicht houden.

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waartoe Ter Apel behoort, noemt het ‘een lapmiddel’. “Eigenlijk moet er gewoon goede opvang zijn.”

Het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) is overvol. Dat is niet iets van de laatste weken. Vorig jaar al zei de burgemeester dat er snel iets moest gebeuren omdat het aanmeldcentrum het aantal asielzoekers niet meer aankon. De problemen zijn volgens hem in augustus vorig jaar ontstaan, toen de reisbeperkingen wegens corona wegvielen en meer mensen asiel aanvroegen. De laatste maanden is het tekort aan plaatsen zo groot dat dagelijks honderden mensen buiten slapen.

Kwetsbare vrouwen en kinderen

Door het terrein voor het centrum aan te wijzen als risicogebied kan de politie met name kwetsbare vrouwen en kinderen beschermen, net als personeel dat werkzaam is op het terrein. “De sociale veiligheid is voortdurend in het geding voor zowel kwetsbare groepen op de vlucht als voor medewerkers van onder meer Coa, IND, Rode Kruis en beveiliging”, laat de gemeente weten. “Ook zijn er aanhoudend zorgen over brandveiligheid en hygiëne.” Mede vanwege de brandveiligheid liet de burgemeester de tentjes weghalen die asielzoekers deze week hadden gekregen zodat zij niet onder de open lucht hoefden te slapen en enige privacy hadden.

De laatste weken is het niet alleen erg druk bij de poort van het aanmeldcentrum, maar ook onrustig. Er zijn opstootjes en vechtpartijen. Voor het Rode Kruis was dat reden om een humanitair servicepunt te sluiten. “Een veeg teken”, zegt burgemeester Velema daarover. Het Rode Kruis heeft vrijdag wel besloten dat het servicepunt maandag weer open gaat omdat de veiligheid van de medewerkers nu wel gegarandeerd kan worden.

De Veiligheidsregio Groningen constateert dat de situatie in Ter Apel de afgelopen maanden alleen maar is verslechterd. Toch blijft steun vanuit andere delen van het land uit. De Veiligheidsregio Groningen heeft al herhaaldelijk een bijstandsverzoek gedaan, maar de opvang van asielzoekers in andere delen van het land stokt. Daarom doet de burgemeester van Westerwold nogmaals nadrukkelijk een oproep aan Den Haag, de provincies en gemeenten om ook hun verantwoordelijkheid te nemen in het asielvraagstuk. “Zo kan men ervoor zorgen dat de rust kan wederkeren”, aldus Velema.

Lees ook:
Chaos in Ter Apel wordt alleen maar groter. Wie helpt de vluchtelingen als zelfs het Rode Kruis vertrekt?

Deze week sloot het servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel en werden ook de geleverde opgooitentjes weer weggehaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden