Extra integriteitstoets voor college Roermond

Een speciale commissie gaat de nieuwe wethouders in Roermond op hun integriteit toetsen. Dat gebeurt voordat ze door de gemeenteraad benoemd worden, maakte CDA-fractievoorzitter Angely Waajen woensdag bekend bij de presentatie van het nieuwe college in Roermond.

De extra toetsing is het gevolg van de affaire rond de opgestapte VVD-wethouder Jos van Rey. Die werd beticht van belangenverstrengeling met een projectontwikkelaar. Tegen Van Rey loopt een justitieel corruptieonderzoek. Om herhaling te voorkomen wil de nieuwe coalitie van CDA, PvdA en vijf kleine partijen de kandidaat-wethouders eerst toetsen.

De gemeente Roermond heeft onlangs de integriteitsregels aangescherpt. Normaal wordt alleen gecontroleerd of een kandidaat-wethouder een strafblad heeft. De commissie bekijkt nu ook de risico's van belangenverstrengeling bij de kandidaten. De commissie kan daartoe een extern bureau inschakelen.

De nieuwe beoogde wethouders zijn Ferdinand Pleite van D66 en Marianne Smitsmans van GroenLinks. De huidige wethouders Wim Kemp (CDA) en Gerard IJff (PvdA) blijven op hun post. Wel zijn de portefeuilles herverdeeld.

De nieuwe coalitie heeft een minimale meerderheid van 16 van de 31 zetels.

De VVD, die met 11 zetels de grootste raadsfractie is in Roermond, maakt sinds het opstappen van wethouder Van Rey geen deel meer uit van de coalitie. Fractievoorzitter Dré Peters kondigde woensdag aan de nieuwe coalitie kritisch te gaan volgen. 'Die mensen hebben geen dossierkennis en kunnen de zaken niet aanpakken op de voortvarende manier waarop Jos van Rey dat deed. Ik moet het allemaal nog zien.'

Installatie van de wethouders staat vooralsnog gepland op 20 december.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden